Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bouře kvůli důchodům. Vláda bohatým dává a chudé ožebračuje, hřmí v Chile

Autor: ČTK, nka - 
27. března 2017
14:20

Několik desítek tisíc Chilanů o víkendu demonstrovalo proti privatizovanému penzijnímu systému. Protestující požadovali po socialistické vládě prezidentky Michelle Bacheletové, aby byl současný důchodový systém, který je založen na soukromých fondech, zrušen. Informoval o tom zpravodajský web BBC.

Současný systém byl zaveden za vojenské vlády generála Augusta Pinocheta v roce 1981. Kritici tvrdí, že je výhodný pro bohaté, ale chudí Chilané dostanou důchod, který je méně než minimální mzda.

Demonstranti věří, že se protestů v řadě chilských měst dohromady zúčastnily více než dva miliony osob, z čehož 800 tisíc lidí protestovalo v hlavním městě. Policie naopak tvrdí, že se protestů v Santiagu zúčastnilo 50 tisíc osob.

Protesty rozbouřily i Rusko, kde se demonstrovalo proti korupci a zadržení opozičního předáka Alexeje Navalného:

Penzijní systém dříve chválili politici a ekonomové po celém světě s tím, že má pozitivní dopad na trhy. Kritici však upozorňují na to, že systém je výhodný pro ty, kteří ho spravují, a pro bohaté, ale chudším Chilanům zajistí důchod, který v přepočtu činí méně než 9 945 korun měsíčně.

Chilská prezidentka v minulosti prosadila reformu systému. Ta omezila výši provize, jež si firmy za zprostředkování investice do penzijního fondu mohou účtovat. Přesto mnoho Chilanů zůstává zklamaných.

salto ( 27. března 2017 15:41 )

Nechoďme do Chile, stačí se jen porozhlédnout u nás

Zobrazit celou diskusi