Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Deformované děti a mrtvá příroda: Obyvatele KLDR ničí po jaderných testech radiace

Autor: Mii - 
7. listopadu 2017
21:30

Urputné testování více či méně funkčních jaderných bomb mění části Severní Koreje v neobyvatelnou pustinu, kde nerostou ani stromy. Blízko oblastí, kde Severokorejci bomby testují, se dokonce začínají rodit deformované děti podobné těm, které se rodily v Japonsku po druhé světové válce nebo ve Vietnamu po použití chemické zbraně Agent Orange. Informuje o tom jihokorejský deník Čosun Ilbo.

Zprávy podle deníku přinesla skupina uprchlíků, které se podařilo ze Severní Koreje uniknout. Předala je výzkumnému institutu Research Association of Vision of North Korea, který jejich pravost potvrzoval mimo jiné podle satelitních snímků. 

Osmdesát procent stromů je podle uniklých mužů v provincii Hamgyong mrtvých a podloží země je zcela vyschlé. Ještě horší situace ale má být v oblasti Kilju, kde místní začínají mít strach z kontaminace radioaktivitou. „Slyšel jsem od jednoho příbuzného, který v oblasti žije, že lidem se začínají rodit deformované děti,“ řekl uprchlík. „Podzemní vody jsou navíc po několika jaderných testech na mnoha místech úplně vyschlé,“ dodal druhý.

Vše podle nich začalo v roce 2006, krátce po prvním jaderném testu. Nejdříve přestaly ve vodách přežívat místní lahůdky, jako jsou pstruzi, a později přestaly růst i bobule a jiné lesní plody. Místní lidé navíc nebyli před žádným testem dopředu varováni. „Do podzemních krytů byly evakuovány jen rodiny vojáků. Běžní lidé o tom vůbec nevěděli,“ popisovala skupina. Běžný pohled po testech podle nich byl, že v řekách plavaly mrtvoly s utrhanými končetinami.

Za pytlík hlíny nucené práce

Vyprávění mužů koresponduje s informacemi, které institut získal z jiných zdrojů. Ty tvrdily, že lidé z Kilju mají zakázáno cestovat do Pchjongjangu, aby místní obyvatelé nepřišli do styku s radiací, a od posledního jaderného testu mají dokonce zakázáno chodit do nemocnic mimo jejich města.

Kdokoli, kdo se pokusí z Kilju odvézt vzorky půdy, vody nebo zbytků rostlin, je zatčen a odeslán do pracovního tábora. Vláda se takto snaží před zbytkem země ututlat, že by jaderné testování způsobovalo problémy.

Zprávy o následcích severokorejského jaderného testování přišly ve chvíli, kdy americký prezident Donald Trump navštěvuje Jižní Koreu v rámci své cesty po Asii. Místní vládě sdělil, že Spojené státy jsou připraveny použít vojenskou sílu k zastavení jakéhokoli útoku. Zároveň ale KLDR vyzval, ať společně zasednou k jednacímu stolu a uzavřou dohodu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

prycsnima ( 7. listopadu 2017 23:21 )

 Všechno jsou to lži. KLDR vzkvétá a měla by být vzorem pro celou EU.

Zobrazit celou diskusi