Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Putin rozdával metály. Na ruský svátek se policie střetla s demonstranty, 20 zadržených

Autor: mah, ČTK - 
4. listopadu 2017
17:17

Rusko v sobotu slavilo Den národní jednoty, který v zemi nahradil někdejší oslavy bolševické revoluce. Státní vedení den využilo mimo jiné i k předávání vyznamenání. Ruská veřejnost ale ke svátku přistupuje vlažně, sociologické průzkumy totiž ukazují, že jen jeden ze tří Rusů ví, co si při tomto svátku země připomíná. Na okraji Moskvy navíc pochodovalo malé shromáždění nacionalistů, proti kterým zakročila policie. Ta na shromáždění údajně zadržela dvě desítky lidí a několik osob zranila.

Den národní jednoty v éře prezidenta Vladimira Putina vystřídal zrušené oslavy bolševické revoluce, které v sovětských dobách připadaly na 7. listopadu. Nový svátek zavedený v roce 2005 má připomínat lidové povstání v Moskvě z roku 1612, při kterém byli v Kremlu zmasakrováni polští okupanti a Poláci byli vyhnáni z Ruska.

V minulých letech pořádali při tomto výročí své pochody ruští nacionalisté odmítající mimo jiné přítomnost přistěhovalců v zemi. Jejich letošního „Ruského pochodu“, ke kterému daly souhlas místní úřady na jihovýchodním okraji Moskvy, se podle policie zúčastnilo na 200 lidí. Podle organizátorů zhruba dvě desítky demonstrantů policisté zadrželi, když došlo ke sporům o obsah transparentů. Z fotografií, které se objevily na sociálních sítích, je patrné, že několik osob bylo při policejním zákroku zraněno.

Podle průzkumu, o kterém dnes informovala agentura Interfax, jen 39 procent dotázaných ví, jaký svátek na dnešek v Rusku připadá, a 38 procent mělo potíže říci, o jaký svátek jde. Zhruba sedm procent dotázaných uvedlo, že dnešní den skutečně slaví. Počet těch, kdo tvrdí, že podobný svátek, jako je Den národní jednoty, země potřebuje, přitom ovšem vzrostl na 78 procent ze 45 procent v roce 2005.

Putin se při dnešních oslavách na Rudém náměstí setkal s představiteli různých církví a také s posluchači vojenských škol a položil květy u památníku Kuzmy Minina a Dmitrije Požarského, kteří před 405 lety vedli protipolské povstání. Prezident také předal státní ceny, mimo jiné i skupině cizinců za jejich příspěvek k rozvoji vztahů svých zemí s Ruskem: letos mezi nimi byli bývalý srbský prezident Tomislav Nikolić, lublaňský starosta Zoran Janković či francouzský politik a ministr ve vládě prezidenta Françoise Mitterranda Jean-Pierre Chevènement.

Video  Oliver Stone zpovídá Putina! Jak to má s Trumpem? Falšoval americké volby?  - Prima ZOOM
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi