Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Putinovi supervojáci: Rusové vyvinuli oblek, který ochrání před granáty i ohněm

Autor: Mii - 
2. listopadu 2017
17:30

Oblek, ve kterém lze procházet ohněm a výbuchy bomb. Na takové vybavení se mohou těšit ruští vojáci v roce 2020, pokud proběhne jeho úspěšné testování. Ochranný oblek, vyrobený ze žáruvzdorného materiálu aramid, vydrží až 30 sekund přímého kontaktu s plameny. Ruským vojákům by v budoucnosti mohl na bojišti poskytnout velkou výhodu. Armáda nicméně plánuje, že jej dá k volnému prodeji i civilistům, takže jej budou moci využít například i hasiči.

Armáda oblek, který vytvořili tamní vědci, představila ve videu. V něm pochoduje žena oblečená v obleku skrze louku plnou výbušných náloží, před kterými ji ochrání. Přesně k tomuto je novinka podle vědců určena – jako ochrana před minovým polem a granáty. Neochrání však člověka před tlakovou vlnou, kterou výbuchy generují, takže se nositel nestává nezranitelným.

Vědci oblek vytvořili v rámci vojenského programu Ratnik. Rusové v něm vytvářejí futuristické vybavení, které má být příští generací techniky na bojištích. Již stvořili celotělovou zbroj, která obsahuje termální a noční vizi a je taktéž vytvořena ze žáruvzdorných aramidových vláken, ze kterých se vyrábějí i například letadla a lodě. Zbroje také mají zabudované vysílačky a GPS čip, díky kterému její uživatelé vědí, kde se nacházejí jeho spolubojovníci.

Představení obleku přichází krátce poté, co Rusko dokončilo extenzivní vojenská cvičení jak na souši, tak na moři. Podle světových analytiků se ze strany prezidenta Vladimira Putina jednalo o ukázku síly Ruska. Ruská armáda navíc minulý měsíc představila v rámci programu Ratnik další oblek, který zahrnuje exoskeleton (navržený pro podporu vytrvalosti a energie), tělovou zbroj a speciální ochrannou helmu.

Celkem program Ratnik v tuto chvíli disponuje 59 předměty včetně nejrůznějších neprůstřelných vest, ochranných helem, bojových oděvů, speciálních brýlí, granátometů, útočných pušek, odstřelovacích pušek, munice, útočných nožů, průzkumných zařízení a optického a termálního vybavení.

Ruská armáda vyvinula i bojového robota, který umí střílet obouruč:

tgbg ( 3. listopadu 2017 11:42 )

Rusáčtí idioti se snaží mermomoci rozpoutat další světový konflikt.

Zobrazit celou diskusi