Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Za pár minut bych byl mrtvý.“ Američana Willa málem zabila exploze domu na Mělnicku

Video se připravuje ...
Autor: Michaela Kalkusová - 
13. července 2017
09:34

„Mám teď příšerný účes,“ okomentoval včera se smíchem William Moran z USA své popáleniny, které utrpěl v úterý při výbuchu domu ve Stránce u Mšena. Ze zborcené stavby vyšel po svých, pak trosky zachvátily plameny. Z domu zbyly jenom trosky.

„Vstal jsem a cítil jsem plyn. Chtěl jsem otevřít okna, ale v tom to bouchlo. Zdi se kolem mě začaly sypat, netušil jsem, co se děje. Hlavní vchod byl zborcený, naštěstí jsem docela štíhlý, takže jsem se jím protáhl,“ popisuje okamžiky hrůzy Američan, který se rozhodl důchod strávit v České republice.

„Poprvé jsem se sem podíval v roce 1997, nyní tu žiji už osm let. Líbí se mi tady a chtěl bych tu zůstat i nadále,“ vysvětluje bývalý podnikatel ve stavebnictví. V jednom okamžiku přišel o všechno.

„Můj telefon, počítač i mé fotky jsou zničené. Prý je zničené i moje auto. Já se ale cítím dobře, nemám žádné bolesti, ani jsem si nebral žádné prášky. Mám mezi Američany žijícími v Česku spoustu přátel, takže po propuštění z nemocnice půjdu k nim. A pak si najdu novou vesnici a nový dům, kde začnu znovu,“ říká odhodlaně.

„Dům mám pronajatý. Majitel v něm používal elektrický sporák, ale já chtěl plynový. Rozvody tam byly, ale asi staré,“ povzdychl si William Moran. Příčina požáru se nadále vyšetřuje. „Pravděpodobně šlo o výbuch tlakové lahve,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Svoboda.

„Stála jsem zrovna na dvorku, když se ozvala ta rána. Bylo to, jako by spadlo letadlo! Honem jsem šla říct sousedovi, ať volá hasiče, že je pán uvnitř. Vtom vyšel celý černý ven. A pak to začalo hořet,“ popsala Blesku sousedka Jaroslava Martečíková (71).

panamira ( 13. července 2017 10:09 )

Kutil Tim made in Čechie. Bambus.

Zobrazit celou diskusi