Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Trumpův bývalý volební manažer se vydal FBI. Manafort pomáhal Rusům?

Někdejší manažer kampaně nynějšího amerického prezidenta Donalda Trumpa  (vpravo) Paul Manafort se vydal do FBI.
Někdejší manažer kampaně nynějšího amerického prezidenta Donalda Trumpa (vpravo) Paul Manafort se vydal do FBI.  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, kal - 
30. října 2017
13:40

Někdejší manažer volební kampaně Donalda Trumpa Paul Manafort se dnes vydal do rukou Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI); případ souvisí s vyšetřováním úlohy Ruska během loňských prezidentských voleb v USA. FBI se vydal také Manafortův bývalý obchodní společník Rick Gates, informovala americká média.

Zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, který kauzu objasňuje, následně oznámil, že velká porota dvojici obvinila mimo jiné z konspirace proti Spojeným státům a z daňových deliktů. Trump v minulosti opakovaně jakoukoli spolupráci s Moskvou během volební kampaně odmítl.

Už v sobotu televize CNN informovala, že tým amerických vyšetřovatelů pod vedením Roberta Muellera, který roli Ruska během voleb prověřuje, dospěl k vypracování prvních obvinění. Zpravodajská stanice k tomu uvedla, že není známo, koho se obvinění týkají a co přesně obsahují. Nyní CNN s odvoláním na své zdroje obeznámené s případem upřesnila, že Manafort byl v utajeném režimu obviněn v pátek a že odtajnění spisu se očekává dnes.

List The New York Times k případu Manaforta napsal, že Mueller žádá i vydání Manafortova bývalého společníka Gatese. Jeho jméno je podle deníku provázané s Manafortovou firmou založenou na Kypru, přes kterou Manafort přijímal platby od obchodníků a politiků z východní Evropy.

Manafort a Gates ve službách Ukrajiny

Někdejší manažer kampaně nynějšího amerického prezidenta Donalda Trumpa Paul Manafort čelí mimo jiné obviněním z konspirace proti Spojeným státům. Dnes to podle agentury Reuters oznámil zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, který objasňuje ruskou roli v loňských prezidentských volbách v USA.

Manafort s Gatesem by podle agentury AP ještě dnes měli předstoupit před soud, kde bude obvinění formálně vzneseno

První strana obvinění Manaforta a Gatese. První strana obvinění Manaforta a Gatese. | reprofoto/twitter/Rajini Vaidyanathan‏

V obvinění vůči Manafortovi se například uvádí, že Manafort a jeho společník Rick Gates si díky službám pro ukrajinské činitele přišli na desítky milionů dolarů a že peníze od roku 2006 přinejmenším do loňského roku „prali“ přes řadu amerických i zahraničních společností.

Daňové podvody

Gatesovo jméno je podle deníku The New York Times provázáno s Manafortovou firmou založenou na Kypru, přes kterou Manafort přijímal platby od obchodníků a politiků z východní Evropy. O Manaforta se totiž úřady zajímají kvůli možnému porušení daňových zákonů, praní špinavých peněz a také kvůli tomu, zda americké úřady v souladu se zákony informoval o svých poradenských a lobbovacích službách, které poskytoval zahraničním představitelům. List The Wall Street Journal napsal, že obvinění proti Manafortovi se bude týkat mimo jiné daňových podvodů.

Tajná strategie ve prospěch Kremlu

Manafort podle dřívějších zjištění médií zřejmě už v roce 2005 vypracoval tajnou strategii, která měla ve prospěch ruského prezidenta Vladimira Putina ovlivnit politiku, obchody a zpravodajství v USA, Evropě a v bývalých sovětských republikách. Z objevených dokumentů vyplývá, že Manafort pracoval pro ruského miliardáře Olega Děripasku.

Trumpovu kampaň Manafort opustil loni v srpnu kvůli zprávám médií, že od proruské strany někdejšího ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče utajeně přijal několik milionů dolarů. Ještě během svého působení ve volební kampani se Manafort spolu s Trumpovým synem Donaldem mladším a Trumpovým zetěm Jaredem Kushnerem sešel s ruskou právničkou Nataljí Veselnickou, od které čekali kompromitující informace o demokratické kandidátce Hillary Clintonové.

Vliv Ruska na americké prezidentské volby vedle zvláštního vyšetřovatele Muellera objasňují ještě čtyři výbory Kongresu USA.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi