Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mladičká modelka (†14) zemřela vyčerpáním: Otročila za 180 Kč na den!

Autor: lm - 
30. října 2017
12:20

Čtrnáctiletá modelka, která přímo při přehlídce zemřela vyčerpáním, pracovala v doslova otrockých podmínkách. Čínská agentura jí platila v přepočtu pouhých 180 korun na den! Dívka si navíc musela platit sama za letenky, hotely i jídlo.

Ruská modelka Vlada Dzyuba zkolabovala během třináctihodinové módní přehlídky v Šanghaji. Dívka měla předtím volat své matce a stěžovat si, že je strašně unavená a chce se jí spát. Po kolapsu upadla do kómatu a dva dny na to zemřela. 

Podle předběžné oficiální zprávy Vlada zemřela na mnohonásobné selhání orgánů. Podle neoficiálních informací ji zabila sepse. Modelka kvůli podmínkám své tříměsíční smlouvy s čínskou společností neměla nárok na zdravotní pojištění a podle matky se bála vyhledat lékaře.

Rodačka z Permu doufala, že se na čínských molech proslaví a stane se z ní topmodelka. Pracovala tu doslova za almužnu. Podle ruských médií jí agentury platily i třeba v přepočtu 180 korun za den a hotely, letenky i jídlo si musela platit ze svého. Pracovala tu přitom i více než osm hodin denně, což by vzhledem k svému věku v Rusku ani v Evropě nemohla.

Čínská agentura se brání nařčení Rusů z otrokářství. "Když tu pracovala, měla regulérní přestávky. Většina jejích prací byla hotová do osmi hodin. Její pracovní vytížení nebylo nijak velké v porovnání s jinými modelkami," sdělil listu The Global Times Čeng I, výkonný ředitel agentury ESEE Model Management. Případem se nyní zabývají i ruské úřady.

VIDEO: Módní expert tvrdí: Designéři opět touží po slovanských kráskách

Video  Módní expert tvrdí: Designéři opět touží po slovanských kráskách  - Adam Balažovič/ bpž
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi