Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Katalánsko vyhlásilo nezávislost, Španělé odvolali tamní vládu a budou volby

Autor: ČTK, kal - 
27. října 2017
21:10

Katalánský parlament v pátek absolutní většinou schválil rezoluci o nezávislosti, kterou předložila katalánská vládní koalice. Poslanci tří opozičních stran na protest před hlasováním opustili sál. Rezoluce předpokládá zahájení procesu vytvoření samostatné katalánské republiky. Španělský senát v reakci na hlasování schválil omezení katalánské nezávislosti. A španělský premiér Mariano Rajoy oznámil rozhodnutí odvolat regionální vládu v Katalánsku a rozpustit tamější parlament.

Podle právníků vyhlášení nezávislosti i samotný text rezoluce odporuje ústavě. Španělský premiér Rajoy po schválení rezoluce o nezávislosti Katalánska vyzval Španěly ke klidu. Uvedl, že vláda obnoví ústavní pořádek v Katalánsku.

Pravomoci katalánského kabinetu po jeho odvolání převezme ústřední vláda v Madridu. Nové volby se v regionu mají konat 21. prosince. O svou funkci přichází také šéf katalánské policie a několik dalších vysoce postavených činitelů, oznámil Rajoy v přímém televizním přenosu. Madrid právě tak reaguje na rezoluci o vytvoření samostatné katalánské republiky.

Španělský premiér také oznámil, že požádá ústavní soud v Madridu, aby deklaraci označil za nelegální. Soud již informoval, že zahájil příslušné procedury a své rozhodnutí vynese v příštích dnech.

Katalánci oslavují vyhlášení nezávislosti:

Hlasování v katalánském parlamentu se konalo tajně. Hlas pro nezávislost může podle španělských médií znamenat totiž zahájení trestního stíhání. Její vyhlášení totiž odporuje španělské ústavě. Deklarace navíc podle právních expertů odkazuje na zákony o referendu a zákony o přechodu k nezávislosti, které nejsou na základě verdiktů ústavního soudu platné.

Při hlasování každý z poslanců po vyvolání svého jména nesl lístek do volební urny. Někteří z poslanců svůj hlas ukázali na kamery, šlo o odpůrce vyhlášení nezávislosti ze strany Cataluña sí que es (CSQP). Pro rezoluci se ve 135členném parlamentu vyslovilo 70 poslanců, deset bylo proti a dva hlasy byly prázdné.

Madrid Barceloně omezil autonomii. Zatím dočasně

Španělský senát na vyhlášení samostatnosti Katalánska zareagoval schválením omezení jeho autonomie. V Senátu, který má 266 členů, hlasovalo pro omezení katalánské autonomie hlasovalo 214 senátorů, 47 se vyslovilo proti a jeden se zdržel. Senátoři hlasovali pro návrh španělské vlády aktivovat ústavní článek 155, který umožňuje Madridu omezit autonomii regionu, když jeho vedení porušuje ústavu či zákony.

Rajoy už v Senátu řekl, že pokud vláda od Senátu souhlas získá, prvním jejím krokem bude odvolání katalánského premiéra a členů jeho vlády. Cílem omezení autonomie, které má být postupné a dočasné, je uspořádání nových regionálních voleb.

Žalobci chtějí obvinit katalánskou vládu ze vzpoury

Zdroj ze španělského státního zastupitelství řekl agentuře AP, že španělský nejvyšší státní zástupce chce obvinit ze vzpoury ty, kteří jsou zodpovědní za hlasování pro nezávislost Katalánska.

Státní zástupce se nyní snaží určit, zda by měli být obviněni pouze členové katalánské vlády, včetně jejího předsedy Carlese Puigdemonta. A nebo zda obvinit i vedení parlamentu a samotné poslance. Podle zdroje agentury AP by obvinění mohla být vznesena už v pondělí.

Za úsměvů do kamer a aplausu separatistických poslanců hlasoval i katalánský premiér Carles Puigdemont, který rozhodnutí o vyhlášení nezávislosti ve čtvrtek přenechal na poslancích.

Katalánský parlament vyhlásil nezávislost na Španělsku. Lidé v Barceloně jásají Katalánský parlament vyhlásil nezávislost na Španělsku. Lidé v Barceloně jásají | Reuters

Před hlasováním opustili sál poslanci strany Ciutadans (Ciudadanos), lidovci a socialisté. Lidovečtí poslanci nechali před odchodem ze sálu na svých místech španělskou vlajku.

Katalánská rezoluce o nezávislosti nepříznivě zasáhla finanční trhy: španělské akcie zrychlily pokles a rovněž kurz eura oslabil proti dolaru. Hlavní index španělských akcií IBEX 35 odepisoval až 2,1 procenta a ocitl se na čtyřdenním minimu; později ztráty zmírnil. Index akcií bank z eurozóny ztrácel až 1,8 procenta.

Šéf Evropské rady Tusk: Pro Evropu je jediným partnerem Španělsko

Pro Evropskou unii se po hlasování katalánského parlamentu o nezávislosti nic nemění a jediným partnerem pro dialog zůstává Španělsko. Na Twitteru to uvedl předseda Evropské rady Donald Tusk. Jde o první reakci z horních pater EU na dnešní krok regionálního parlamentu, který schválil rezoluci o katalánské nezávislosti.

„Doufám, že španělská vláda dá přednost síle argumentu před argumentem síly,“ doplnil šéf summitů EU jen krátce před tím, než v Madridu španělský Senát rozhodl o dočasném omezení katalánské autonomie.

Katalánskou nezávislost neuzná ani Česko

Česká republika nadále považuje katalánsko za součást  Španělska. V reakci na jednostranné vyhlášení nezávislosti to v pátek uvedlo ministerstvo zahraničí. „Vyhlášení katalánské nezávislosti, jakož i předchozího referenda, je v jasném rozporu s platnou španělskou ústavou,“ stojí v prohlášení MZV.

„ČR z tohoto důvodu nemůže vyhlášení nezávislosti tzv. Katalánské republiky přikládat žádné mezinárodněprávní účinky, a Katalánsko proto i nadále považuje za integrální součást Španělského království,“ pokračuje stanovisko. Česká diplomacie podle ministerstva podporuje řešení dialogem a právními kroky v rámci španělského ústavního systému.

Čtěte více: Bouřlivé Katalánsko - 7 důvodů, proč tam vycestovat!

hejpockej ( 28. října 2017 02:52 )

chrapajici knize, se vzdy paktoval jen s tema nahore, od nacistu po Brusel... Katalance by nazval xenofobni luzou

hejpockej ( 28. října 2017 02:49 )

lide se nemaji pravo branit diktatu tem nahore, to je hned proti ustave a "demokracii". Sli jsme z blata do louze, z komunismu do Havlovo- Bruselske "demokracie"

hejpockej ( 28. října 2017 02:45 )

a Sametova revoluce nebyla v rozporu s ustavou????? Cozpak na lid komunisti nemohli zavolat armadu a vojaky??? Svobodu Katalansku! A nas uz bohuzel neni.

hejpockej ( 28. října 2017 02:42 )

obcane Katalanska maji pravo na svobodu a o sve zemi rozhodovat. Drzime palce Katalansko, nenechte si diktovat papalasema z Madridu, preju vam konec Spanelskeho okupace! Congratulations, be strong, don't give up your freedom, end the Spanish occupation, Catalonia!

al.bunda ( 27. října 2017 22:19 )

Česká republika neuzná Katalánsko,řekl kdo? Nějaký idiotský pisálek viz Novotný? Držím palce Kataláncům,vydržet

Zobrazit celou diskusi