Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Putin vrčí kvůli Katalánsku: EU měří dvojím metrem, ať si to Španělé vyřeší sami

Autor: base, ČTK - 
20. října 2017
11:10

Ruský prezident Vladimir Putin obvinil Evropskou unii, že měří „dvojím metrem“, když odmítá nezávislost Katalánska a podporuje nezávislost Kosova. Putin to podle serveru Politico řekl ve čtvrtek na diskusním fóru v Soči. Podle ruského prezidenta Západ prokázal pokrytectví a nekonzistentní postoj.

„Ruská pozice je jasná. Vše, co se děje ve Španělsku, je jeho vnitřní věc a musí se vyřešit v rámci jeho interního práva a na bázi jeho demokratických tradic,“ řekl Putin při setkání s experty na mezinárodní vztahy podle serveru Politico. Uvedl ale také, že katalánská krize odhalila pokrytectví Západu, když některé separatisty podporuje a jiné ne.

Jako příklad „dvojího metru“ uvedl Putin příklad Kosova, které vyhlásilo nezávislost na Srbsku bez referenda v roce 2008. Nezávislost Kosova dosud uznalo přes sto zemí světa, včetně 23 států Evropské unie. Srbsko nadále považuje tuto bývalou autonomní oblast za svou.

„Přivítali jste rozpad mnoha zemí v Evropě... v touze uspokojit ‚Velkého bratra‘ z Washingtonu jste podpořili odtržení Kosova, a vyprovokovali tak podobný proces v dalších regionech,“ řekl podle serveru Politico Putin. Rusko nezávislost Kosova neuznalo, na rozdíl od většiny EU. Z Unie nezávislost Kosova neuznalo jen Španělsko, Řecko, Kypr, Slovensko a Rumunsko.

Katalánská vláda uspořádala 1. října referendum o nezávislosti, pro niž se vyslovilo 90 procent hlasujících. Účast ale činila jen 43 procent, řada volebních místností totiž kvůli zákazu z Madridu zůstala zavřená. Španělská vláda označuje snahy o nezávislost za nelegální a odporující ústavě. Totéž tvrdí i představitelé EU, například šéf Evropského parlamentu (EP) Antonio Tajani ve čtvrtek prohlásil, že katalánská vláda by neměla vyhlašovat nezávislost, protože nikdo v Evropě nezávislost tohoto španělského autonomního regionu akceptovat nebude.

Čtěte více: Bouřlivé Katalánsko - 7 důvodů, proč tam vycestovat!

milda47 ( 20. října 2017 12:40 )

to je zase nadpis,redaktoři Plesku zase šílí

Zobrazit celou diskusi