Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Poslankyně obvinila šéfa strany ze sexuálního obtěžování. Obrátilo se to proti ní

Autor: Darina Jíchová - 
25. září 2017
23:45

Poslankyně Ayesha Gulalai Wazirová (31) se stala terčem útoku uživatelů sociálních sítí i svých stranických kolegů poté, co obvinila vůdce strany Imrana Khana (64) ze sexuálního obtěžování. Její strana se jí následně zřekla a ostře ji za prohlášení kritizovala, na sociálních sítích Wazirové vyhrožují bičováním i útokem kyselinou.

Lídr strany Pákistánské hnutí za spravedlnost Khan, do které patřila i Wazirová, ji ze strany okamžitě vyhodil a požaduje od ní odškodné ve výši šesti milionů korun. Podle něho poškodila dobrou pověst strany.

Situace se bouřlivě rozebírá i na sociálních sítích. Lidé ji označují za lhářku a oportunistku, v novinách se dohadují i o tom, zda se ve skutečnosti za Khana nechtěla provdat. Mezi urážkami se často vyskytují i výhrůžky. Wazirová tvrdí, že tato reakce je jasným důkazem toho, jak se v pákistánském parlamentu se ženami jedná, a toho, co je čeká, pokud se rozhodnout o zneužívání veřejně promluvit.

„Taková reakce přišla od strany, která chce změnit Pákistán, změny se pravděpodobně nebudou týkat žen,“ řekla Wazirová deníku The Guardian.  Sama ale opustit politiku a stranu nechce. „Hnutí netvoří jenom jeden člověk. Tohle je i moje strana,“ prohlásila. Vypověděla také, jak jí Khan posílal neslušné zprávy a návrhy. Trval na to, že ji chce vidět o samotě a že se určitě mezi sebou na něčem dohodnout. Zprávy ovšem odmítla zveřejnit, ale poskytla je parlamentní komisi, která celou záležitost prošetřuje.

Khan veškerá obvinění popírá a odmítá je komentovat, požaduje po Wazirové, aby zprávy publikovala. „Pokud nepřijde s podloženými důkazy svých obvinění, Imran odmítá hovořit na toto téma,“ prohlásil Khanova tisková mluvčí. Pákistánský premiér Šahíd Chakan Abbásí poskytl Wazirové ochranku a svolal speciální komisi, jejímž úkolem je incident prošetřit.

Podpora od kolegyň i feministek

Podpory se dočkala jen od několika feministických spolků a kolegyň ze strany. Wazirovou podpořila například Shireen Mazarová, jejíž dcera musela Pákistánské hnutí za spravedlnost opustit téměř z totožných důvodů jako Wazirová. Téměř 80 procent uživatelů sociálních sítí jsou v Pákistánu muži, asi proto se diskuze na Twitteru dělí na ty, kteří ji kritizují a uráží, a na ty, kteří si myslí, že by se její obvinění mohla zakládat na pravdě.

S obviněním Wazirová přišla jen pár dní potom, co Khan vyhrál spor nad expremiérem Navázem Šárifem, který byl obviněn z korupce. „S Navázem to nemá, co dělat,“ uvedla Wazirová, které nějaký čas sama čelila korupčnímu obvinění.

Wazirová je ve svých jednatřiceti nejmladší členka parlamentu a první žena z Péšávaru, která kdy zastávala takovou funkci. Její mladší sestra Maria je úspěšná hráčka squashe i ona je často terčem výhrůžek, neboť hraje v šortkách a bez šátku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bb88 ( 26. září 2017 07:05 )

Tak přijďte všichni do Evropy. Tady je " bordel jak v tanku".

Zobrazit celou diskusi