Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Uprchlíkům se zavřela cesta do Itálie, volí proto nebezpečnou černomořskou trasu

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
14. září 2017
21:55

Sto uprchlíků s padesáti dětmi se vylodilo v Rumunsku potom, co absolvovali nebezpečnou cestu přes Černé moře. Riskantní trasa z Turecka do východní Evropy se v poslední době stala mezi pašeráky velmi populární. Nejméně 627 běženců bylo zadrženo při pokusu dostat se do Rumunska, to je skoro desetkrát více než za poslední dva roky. Příčinou je zřejmě to, že obvyklé trasy přes Středozemní moře do Itálie a Řecka jsou přísně střežené.

Poslední várka běženců může být ráda, že se jim všem podařilo bezpečně doplout až do Rumunska, pomohla jim pobřežní stráž. Přeplněná loď se dostala do nesnází kvůli silnému větru a vlnám. Zatím to vypadá na izolované případy, ale v Rumunsku rostou obavy, že se znovuotevře takzvaná balkánská uprchlická trasa.

Podívejte se, jak rumunská pobřežní stráž zachránila 153 iráckých uprchlíků:

Libyjská pobřežní stráž zvýšila hlídky ve Středozemním moři, cílem je nejen snížit počet uprchlíků, ale i zabránit růstu úmrtí při plavbách do Evropy. Bezohledné pašeráky to ale neodradilo a uprchlíky začali posílat přes Černé moře, které je mnohem nebezpečnější. Jeho vody jsou studenější, proud je tam silnější a lodě se musí často potýkat se silným větrem a vysokými vlnami. Až do letošního roku byla černomořská trasa využívána jen zřídka, loni tudy dorazil jen jeden člověk.

Mluvčí evropské pohraniční stráže Frontex Krzysztof Borowski uvedl, že podmínky pro plavbu v Černém moři jsou velmi riskantní: „Uprchlíci jsou ve velkém nebezpečí, zvláště pokud se plaví na menších lodích, moře bývá rozbouřené a je obtížné ho překročit.“ Ředitel neziskové organizace Arca Răzvan Samoilă dodal: „Tohle není jako plavba po Středozemním moři, tady netušíte, co se stane za 20 minut.“

Většina ze zachráněných uprchlíků jsou Iráčané. Na pomoc jim pobřežní hlídka vyslala dva čluny poté, co zachytila jejich nouzový signál. Ve čtvrtek ráno před rozbřeskem bylo zchátralé plavidlo dotaženo do přístavu Constanta. Velitel pobřežní stráže Cristiana Cicua řekl, že ten den bylo moře neklidné, vlny dosahovaly výšky tří metrů. 

V poslední době se množí případy, kdy se uprchlíci a migranti snaží dostat z Turecka přes Černé moře do Rumunska, a tím do Evropské unie. O víkendu například rumunská pobřežní stráž zadržela dvě lodě s více než 200 běženci. O týden dřív zachytila rybářskou loď s 87 migranty.

Uprchlíci se do Evropy dostali na vodním skútru:

Video  Uprchlíci vyměnili čluny za vodní skútry. Jeden muž to ale nepřežil.  - YouTube
Video se připravuje ...

Během srpna se do Rumunska dostalo dalších 300 uprchlíků, tamější vláda se obává, že jejich vláda není na takový nárůst imigrantů připravená. Rumunsko je pro ně ale jen první zastávka, uprchlíci v zemi zůstávat nebudou. Vydají se do sousedního Maďarska, které je členem Evropské unie.

Lidé volí tuto nebezpečnou cestu zvláště proto, že chybí možnost legálního přístupu do Evropy. Počet obětí, které při plavbách zahynuly, je pro ně sice varováním, příliv uprchlíků to ale nezastavilo. Pomohla až tvrdá opatření Itálie a mezinárodně uznávané libyjské vlády. Mezinárodní organizace pro migraci varovala, že po uzavření cest do Itálie a Řecka uprchlíci zamíří nejen do Rumunska, ale i do Španělska.