Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vůdce ISIS hrozí další vlnou teroristických útoků. Kterou zemi si vybral jako cíl?

Autor: Darina Jíchová - 
9. září 2017
07:30

Vůdce Islámského státu Abu Bakr al-Baghdadi plánuje další vlnu teroristických útoků zacílených na Velkou Británii a další evropské země. Bude to odplata za porážku, kterou ISIS utržil v Iráku a Sýrii, o hrozbě informoval šéf kurdského protiteroristického oddělení Lahur Talabany (41).

Samozvaný vůdce Islámského chalífátu al-Baghdadi řekl, že vypracovali řadu vysoce promyšlených útoků. Teroristé chtějí pozvednout náladu evropských džihádistů, ukázat jim, že pád Mosulu a Rakky nic nemění. Ve speciálním rozhovoru pro deník Telegraph o nastalé situaci promluvil Talabany, který se zasadil o osvobození Mosulu. Uvedl také, že v Iráku se kdykoli může objevit další generace islámských extrémistů, podle něj by v zemi měla nastat radikální politická reforma.

„Islámský stát přišel o podstatnou část svého území, ale neznamená to jeho konec,“ Talabany poskytl interwiev v Londýně, kde měl setkání s ministrem obrany Michaelem Fallonem. Talabany mu sdělil, že pro ISIS bojuje asi 500 britských džihádistů a že většina z nich byla zabita spojeneckou armádou. Podle posledních zpráv vůdce extrémistů al-Baghdadi je stále naživu, po bitvě utekl do pouště, kde se skrývá. „Plánuje další útoky, chce tím povzbudit své bojovníky, chtějí získat publicitu,“ řekl Talabany. „Útoky budou sofistikované, navíc al-Baghdadi umí dobře pracovat s médii, už dříve využil tisk, aby demoralizoval iráckou a syrskou vládu. ISIS ale nikdy neměl takovou moc, jakou prezentoval,“ dodal.

Mosul je znovu pod kontrolou irácké vlády a protiteroristickému oddělené se podařilo lépe porozumět tomu, jak se islamistům podařilo získat město. „Měli hodně území a potřebovali sem dostat bojovníky ze zahraničí, ale teď nemají nic, na co by sem někoho nalákali,“ Talabany věří, že al-Baghdadi a jeho poradci chtějí demonstrovat, že stále mají dostatek sil, aby zničili Západ.

Talabany poděkoval Fallonovi za vojenskou pomoc, kterou jim Británie a další státy poskytly. „Jsme velmi vděční, bez jejich pomoci bychom to nezvládli, koaliční vojska měla početní převahu a s ISIS se dokázala vypořádat,“ prohlásil, že podpora západních zemí vedla k tomu, že se v parlamentu usmířily šíitské a sunnitské strany.

Mnoho sunnitů podporovalo ISIS, protože věřili, že jejich názory nejsou v Bagdádu plně přijímány. Talabany dodal, že irácká vláda musí také více respektovat Kurdy, kteří hráli v porážce islamistů klíčovou roli. „Sunnité se musí vrátit do vlády, jinak hrozí, že se ISIS vrátí, opozice se musí naučit dělat kompromisi, s Kurdy i sunnity,“ zakončil Talabany rozhovor, podle něj je Irák na dobré cestě k tomu, aby se vypořádal s následky vlivu islamistů.

Zobrazit celou diskusi