Omezujete v jídle drasticky tuk? Riskujete předčasnou smrt, varují vědci
Diety, které jsou založeny na omezování tuků, mohou podle vědců vést k předčasné smrti. Tým kanadských expertů nedávno zveřejnil znepokojující studii na světové kardiologické konferenci v Barceloně. Informoval o tom na svém webu britský deník Daily Mail.
Podle studie, která čítá kolem 130 tisíc dobrovolníků, vědci zjistili, že diety, které se zaměřují na příjem stravy bez tuků, napomáhají k předčasnému úmrtí.
Kanadský tým, který své výsledky prvně zveřejnil v uznávaném lékařském časopise, tvrdí, že tuky hrají pozitivní roli v ochraně lidského zdraví. Lidé, kteří měli nejnižší příjem tuků, měli až o 23 % větší riziko předčasné smrti než ti, kteří ho měli nejvyšší.
Populace by se prý obecně měla vyvarovat spíše karbohydrátů. Stačilo by tedy omezit přísun přílohových potravin, jako jsou například brambory, rýže, chléb nebo těstoviny.
VIDEO: Čeho se zbavit, abyste trvale zhubli?
„Desítky let se dietní směrnice zaměřují na snížení celkového tuku a nasycených mastných kyselin. Tělo ale potřebuje tuk. Nosí vitamíny, dodává esenciální kyseliny, má v těle úlohu. Když snížíte tuk na velmi nízkou hladinu, ovlivňujete pak důležité minerály,“ řekl doktor Mahshid Dehghan na kardiologickém kongresu v Barceloně.
Správně by měl prý člověk získat 35 % svého energetického příjmu z tuků a 50 % ze sacharidů, jako jsou chléb, těstoviny a cukr. S tím, že energie přijímaná přes nasycené tuky, jako jsou sýry, máslo nebo smetana, by neměla přesáhnout více než 11 %.
Takovej vařenej bůček, potřenej utřeným česnekem a posypanej paprikou, nejlépe pálivou, ale nepřehánět, na to nemá ani biftek z lososa, o dalších patlaninách nemluvě. K přílohovýn potravinám jsem měl vždycky odpor, tělo instinktivně ví, co mu svědčí. Na to nepotřebuju žádné studie.