Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pravicová senátorka přišla na jednání v burce. Nebyly jí vidět ani oči

Autor: Darina Jíchová - 
17. srpna 2017
12:46

Australským senátem to zašumělo, když do jednací síně vstoupila žena zahalená od hlavy až k patě v černé burce. Přítomní však rychle poznali předsedkyni pravicové strany Jeden národ Pauline Hansonovou. Její kousek je pobouřil, obvinili ji ze zesměšňování muslimů.

Pauline Hansonová způsobila pořádný rozruch, když na jednání senátu dorazila v burce. Ten den se měl projednávat návrh zákazu náboženského zahalování, který předložila právě ona s odvoláním na zájmy národní bezpečnosti.

Politická strana Jeden národ, kterou Hansonová založila, je známá svou protiislámskou politikou. Navrhovali nejen zákaz zahalování, ale i zákaz příjmu muslimských imigrantů, chtěli se rovněž zasadit o to, aby nebylo dovoleno konvertovat k islámu nebo prosadit zákaz vstupu muslimů do Austrálie.

Za svou akci si Hansonová vysloužila ostré výtky. Předseda senátu, ministr spravedlnosti George Brandis, se ujal slova a k celé nastalé situaci se vyjádřil následovně: Hansonové sdělil, že koalice nemá v úmyslu její návrh schválit. Brandis jí doporučil, aby se v budoucnosti podobného jednání vyvarovala. Za svůj projev si ministr vysloužil potlesk, jindy nejednotný australský senát se konečně na něčem shodl.

„Ne, senátorko, rozhodně se nechystáme zakázat nošení burky. Nehodlám váš dnešní čin ignorovat, nebudu ani předstírat, že byste jím vyjadřovala podporu muslimům, všichni víme, jak negativní postoj k islámské víře máte,“ řekl Brandis.

Podívejte se na video z australského senátu:

 

„Doporučuju vám, abyste byla velmi opatrná, mohla byste urazit náboženské vnímání našich obyvatel. V Austrálii je více než půl milionu muslimů a většina z nich jsou dobří, zákony dodržující občané,“ dodal.

Brandis Hansonové připomenul, že jako ministr spravedlnosti zodpovídá za národní bezpečnost a že po poradě se všemi jejími složkami, došel k jedinému závěru – pokud chtějí předejít teroristickým útokům náboženských extremistů, musí úzce spolupracovat s islámskou komunitou.

Ministr spravedlnosti byl velmi pobouřen chováním členky senátu. „Zesměšnit celou islámskou společnost, zahnat ji do koutu a vyprovokovat ji? To jsou vaše cíle? Prosím vás zamyslete se nad sebou,“ vytýkal Hansonové.

Hansonová se ale během Brandisova projevu usmívala, očividně byla spokojená s pozdvižením, které vyvolala. Burku si posléze sundala a přednesla svůj návrh. Zbytek přítomných Brandisovi aplaudoval, někteří dokonce vstávali ze svých židlí.

Hansonová navrhuje uzavřít Autrálii před muslimy

Pak se slova ujala Hansonová. „V zájmu bezpečí našeho národa a naší země se ptám, zda vláda podpoří zákaz nošení burky. V Austrálii bylo odhaleno a překaženo 13 teroristických útoků, ne vždy byla ale policie tak úspěšná, 3 útoky islámských extremistů byly úspěšné a naši občané je zaplatili životem. Terorismus je hrozba a Australané z něho mají strach. Ráda bych se jménem našeho lidu, který zákaz zahalování podpořil, zeptala, zda i vy stojíte s námi,“ ptala se senátu.

Senátor z labouristické strany Sam Dastyari, který má íránské kořeny, sám je ale nepraktikujícím muslimem, neudržel své emoce na uzdě a na konto Hansonové vykřikoval, že jedinou hrozbou bezpečí národa je ona a že Austrálii jen dělá ostudu. Příště prý Hansonová přijde v bílém rouchu se špičatou kápí.

„Jedna věc je nosit burku jako symbol náboženství, ale tohle, co to proboha má být?“ uzavřela situaci senátorka Penny Wongová, lídryně koalice, a zároveň poděkovala Brandisovi za jeho slova.