Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

„Do oblečení se nepleťte!“ Ženy v Turecku demonstrovaly za právo nosit, co chtějí

Autor: ČTK, bk - 
6. srpna 2017
08:48

Několik stovek žen v sobotu v Ankaře demonstrovalo za právo nosit na sobě, co chtějí. Reagovaly tak na několik útoků na ženy z posledních týdnů za jejich údajně nevhodné oblečení. Pochod prošel tureckým hlavním městem pod dohledem tureckých bezpečnostních složek, uvedla agentura AFP.

„Jsme tady pro naši budoucnost, pro naše děti. Od teď nás budete vídat v ulicích stále víc,“ řekla jedna z demonstrantek. Ženy všech generací, některé se zahalenými vlasy, jiné v tílku, nesly hesla „Nepleťte se mi do mého oblečení“.

Podobný protest se konal minulý týden v Istanbulu a Izmiru. Jeho podnětem byl incident v istanbulském parku, z něhož tamní ochranka vypověděla ženu kvůli tomu, že je „nevhodně oblečená“.

V posledních měsících se podle organizátorek dnešního protestu množí útoky proti ženám kvůli jejich oblečení na veřejnosti. Například v červnu v Istanbulu byl zaznamenán případ, kdy muž v autobuse napadl nejprve slovně a pak i fyzicky dvaadvacetiletou ženu proto, že měla na sobě v době postního měsíce ramadánu kraťasy. Útoku přihlížel řidič autobusu.

Turecká společnost zůstává v tomto ohledu rozdělená. Obhájci práv žen viní vládu z vytváření konzervativního islamistického prostředí. AFP v této souvislosti připomněla, že například turecký prezident Recep Tayyip Erdogan loni prohlásil, že žena bez dětí je „neúplná“ žena.

11karel11 ( 6. srpna 2017 12:58 )

Před 20 lety nesměly Turkyně chodit po venku samy, nyní už i demonstrují za oblečení. A TO JE SPRÁVNÉ.

ivoadler ( 6. srpna 2017 12:33 )

Islám je prý tolerantní! Jestliže ženy musí demonstrovat za právo nosit co chtějí, tak to o toleranci moc nesvědčí. A islámské země musí přiznat barvu. Zákaz zahalovat si hlavu u nás je v pořádku. Lidi poznáváme především podle hlavy. Navrhuje snad islám jiný identifikační znak? O těch nechutných hadrech, ve kterých se muslimky chtějí koupat, ani nemluvě.

sores ( 6. srpna 2017 09:28 )

To jim to trvalo!!!! Konečně se chovají jako svéprávné a dospělé! Co jim mužský mají co kecat do oblečení, sami si chodí v čem jim je libo a příjemně a ženy se musí potit v hnusných strašidelných hadrech odpudivých! Chlap nesmí vlastnit ženu, kdyby to bylo obráceně také by si to mužský nenechali líbit na to vemte jed!

Zobrazit celou diskusi