Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Žena venezuelského opozičníka v slzách: „Nevíme, kam ho agenti odvezli“

Autor: ČTK, Mii - 
1. srpna 2017
17:57

Velice emotivní bylo pro manželku a dceru významného venezuelského opozičního vůdce Antonia Ledezmy jeho zadržení tajnými službami, ke kterému došlo v úterý. Vláda jej společně s opozičníkem Leopoldem Lópezem odvezla na neznámé místo jen dva dny po kontroverzních volbách Ústavodárného shromáždění, kvůli němuž chystá opozice velké protesty. Média o tom informovali právě jejich rodinný příslušníci. Situaci kritizuje i české ministerstvo zahraničí.

Leopold López a a Antonio Ledezma patří mezi přední kritiky úřadujícího prezidenta Nicoláse Madura. Režim je za to dříve poslal do domácího vězení. V noci z pondělí na úterý ale pro oba muže přišli agenti tajné služby známé pod zkratkou SEBIN.

List El Nacional zveřejnil video natočené sousedy, které celý zásah ukazuje – skupina ozbrojených mužů a žen násilím odvádí Ledezmu, jenž v minulosti vykonával funkci starosty Caracasu, oblečeného jen v pyžamu. Přímo před zraky jeho manželky a dcery.

„Právě odvedli Leopolda z domu. Nevíme, kam ho vezou. Maduro ponese odpovědnost, jestli se mu něco stane,“ uvedla na Twitteru Lópezova manželka a přední opoziční aktivistka Lilian Tintoriová. Její zprávu následně přinesla média po celém světě. Sama ale zásah nese těžko – slzy neudržela ani před fotografy.

Opozice chystá ohromné protesty

López, kterému někteří přezdívají „latinskoamerický Mandela“, byl předloni odsouzen ke 13 letům vězení za „podněcování k násilí a protivládní spiknutí“ kvůli demonstracím z roku 2014. Ledezma je již třetím rokem vězněn bez soudu za údajnou snahu o svržení prezidenta. Oba muži byli ze zdravotních důvodů v domácím vězení.

Situace ve Venezuele je tak vyhrocená, že policisté bombardovali budovu nejvyššího soudu:

Ledezma den před svým zadržením zveřejnil projev ke stoupencům venezuelské opozice, které vyzval k jednotě, „vzájemné upřímnosti“ a nápravě minulých chyb, díky čemuž by podle něho opozice mohla konečně uspět v klání se současnou socialistickou vládou. Právě názorová nejednota je podle některých kritiků jednou z příčin faktu, že se opozici ovládající parlament dosud nepodařilo sesadit stále méně oblíbeného prezidenta.

Madurovi kritici chystají na středu velké demonstrace kvůli očekávanému ustavení v neděli zvoleného shromáždění, které má podle prezidentova plánu částečně nahradit parlament a umožnit potrestání některých opozičních poslanců.

Česko požaduje řešení situace

S kroky venezuelské vlády nesouhlasí řada států po celém světě. Kriticky se k nim postavila i Česká republika. Ministerstvo zahraničních věcí ve svém prohlášení píše, že „je vážně znepokojeno současnou situací ve Venezuele, kde v uplynulých měsících během protestů opozičních sil zahynulo více než 100 osob“.

Ministerstvo zároveň vyjádřilo soustrast rodinám těchto osob a vyzvalo venezuelskou stranu, aby se pokusila najít východisko ze stávající kritické situace a hledala řešení pomocí politického dialogu. Také požaduje propuštění osob zatčených při protestech a osvobození politických vězňů.

salto ( 2. srpna 2017 07:18 )

Může být ráda, že nežije v Turecku, ale o Turecku se tak nějak, ehm nepíše

Zobrazit celou diskusi