Společnost Uber znovu vzbuzuje vášně. Po rozhodnutí Krajského soudu v Brně znovu tato společnost nesmí po městě jezdit kvůli tomu, že porušuje vyhlášku o taxislužbách i silniční zákon. To inspirovalo taxikáře v Praze a také v Bratislavě k další stávce, která se uskuteční v úterý odpoledne. Podobné stávky jsou přitom i v dalších evropských městech. Protestovalo se například ve Španělsku.

Nejnovější podobný protest zažilo minulý pátek Chorvatsko. Taxikáři tu blokovali nebo alespoň ztěžovali přístup k letištím v Záhřebu, Splitu a v Dubrovníku. Úterní stávka v Praze má za úkol vyvolat tlak na magistrát, který v souvislosti s Uberem zatím neprovedl žádné větší kroky. Primátorka Prahy Adriana Krnáčová (ANO) se však proti této formě služby dlouhodobě vymezuje.

Takto vypadala stávka proti Uberu v Praze v roce 2015:

Video
Video se připravuje ...

Stávka taxikářů level 2 Klára Brunclíková, Daniela Pilařová

I podle magistrátu přitom Uber porušuje zákon. „Pražský magistrát dlouhodobě upozorňuje na problémy se službou Uber. Přes několik výzev ale nedošlo ze strany společnosti k žádným krokům vedoucím k legalizaci poskytované služby. Město již několikrát vyzvalo Uber, aby svou službu upravil tak, aby byla v souladu s legislativou. K žádné změně však společnost nepřistoupila,“ říká pro Blesk.cz mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Na toto téma jednal i Evropský soudní dvůr, který aplikaci označil za taxislužbu, stejně jako Ministerstvo dopravy ČR. „Podle stanoviska ministerstva dopravy a z něj vyplývajícího právního názoru kontrolních orgánů města se při přepravě pomocí aplikací Uber jedná o taxislužbu. Magistrát proto bude i nadále plnit svoji zákonnou povinnost a tak jako ostatní taxislužbu, tak i taxislužbu uskutečňovanou prostřednictvím aplikace Uber bude průběžně kontrolovat,“ doplňuje Hofman.

Sdílená ekonomika

Nový typ přivýdělku pomocí sdílené ekonomiky, jako je Uber nebo Airbnb pro pronájem bytů, dělá problémy v celém světě. Každý stát přitom k těmto službám přistupuje jinak. Jde o model podnikání, který je postavený na pronájmu, výměnách i sdílení majetku. Mezi nejběžnější formy patří opakovaný pronájem nemovitostí v období, kdy je majitel nevyužívá, nebo sdílená doprava. Uber se však brání, že jde o spolujízdu. V případě bydlení je však problém v tom, že lidé často byty pronajímají jen turistům, což zvyšuje nedostatečný počet dlouhodobého bydlení na pražském trhu.

„Praha problematiku Airbnb již delší dobu analyzuje a snaží se najít cestu, jak stanovit jasná pravidla, která budou platit stejně pro všechny. Paní primátorka vede jednání přímo se společností Airbnb a je důležité, že i sama společnost chce nastavit takové podmínky, aby zde mohla legálně působit. Řešit tuto problematiku je možné pouze formou zákonů, a proto jednáme na toto téma s ministerstvy,“ vysvětluje Hofman.

Fotogalerie
9 fotografií