Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babišovy ženy proti sobě: Airbnb k nám teroristy nepřivede, směje se Charanzová

Autor: Tomáš Polák - 
26. dubna 2017
06:20

Europoslankyně za hnutí ANO Dita Charanzová se neshodla s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO) v otázce zprostředkovatele ubytování Airbnb. Zatímco primátorka vidí ve službě bezpečnostní hrozbu, Charanzová se spíše obává nedostatečného vybírání daní. Řekla to v dalším díle Studia Brusel.  

Charanzová je místopředsedkyní Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů. V rámci něj se aktivně věnuje také novým formám podnikání v online prostředí, tzv. sdílené ekonomice. Ta je založena na půjčování, sdílení nebo pronájmu produktů, na rozdíl od jeho vlastnění. Typickým příkladem je taxislužba Uber nebo zprostředkování ubytování Airbnb.

„Vidíme, že sdílená ekonomika nám roste rychleji, než jsme si vůbec dokázali představit,“ uvedla Charanzová s tím, že přerostla Facebook, Yahoo i Google dohromady. „Víme, že do roku 2025 má vygenerovat tržby v hodnotě 80 miliard eur, má se tam protočit 580 miliard eur a já bych to nechtěla brát jako hrozbu, spíš jako příležitost,“ dodala.

Krnáčová: Uber není v souladu se zákony

Služby jako Uber považuje za zdravou konkurenci. „V některých zemích nám to rozhýbalo zkostnatělý systém taxislužeb. Hrozba to rozhodně není, pokud je to sdílená ekonomika. Ty údaje, které máme za předminulý rok, mluvily jasně o tom, že například v oblasti jízdy to mají jako přivýdělek,“ vysvětlila.

Jakých služeb sdílené ekonomiky Charanzová využívá? A kde se podle ní vzal takový zájem po sdílené ekonomice? Podívejte se na celý rozhovor:

Video  Babišovy ženy se neshodly: Airbnb hrozba není, kontruje Krnáčové Charanzová  - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

Službu ovšem nepodporuje pražská primátorka Adriana Krnáčová. „Uberem jsem nikdy nejela, protože je to služba, která není v souladu s našimi zákony,“ řekla v rozhovoru pro Info.cz.

Do sdílené ekonomiky patří také služba Airbnb. I proti ní se ozvala pražská primátorka, podle které je Airbnb pro Prahu problém hlavně z bezpečnostního hlediska. „Jsou domy, ve kterých nežijí v centru obyvatelé, ale jsou využívány k tomuto účelu. Ti lidé se nikam neregistrují a s našimi bezpečnostními složkami jsme toto vyhodnotily jako celkem rizikové,“ uvedla.

Máme se bát teroristů v Praze?

„Máme v centru dvě synagogy, mámě židovskou čtvrť, kterou potřebujeme ochránit. To je jeden z preferovaných cílů potenciálních teroristů. Potřebujeme z preventivního hlediska omezit pravděpodobnost, že by k něčemu takovému došlo,“ dodala s tím, že se přes Airbnb může ubytovat i někdo potenciálně nebezpečný.

S Krnáčovou ale Charanzová nesouhlasí. „Já bych to takhle úplně nevnímala, Airbnb je služba, která nějakým způsobem v České republice začala fungovat. Čeho já bych se ale spíš bála, abychom se nedostali do situací, jako je v Amsterdamu nebo Berlíně, kde je nedostatek bytů pro občany daného města, protože budeme masově pronajímat,“ uvedla další z problémů. „Ano, hrozba teroristů v Evropě je, ale jestli Airbnb je tou cestou k tomu, že se nám budou ubytovávat teroristé v Praze, to si opravdu nemyslím,“ zasmála se.

„Jde o to, abychom měli zaprvé jasno, jak Airbnb funguje v Praze nebo ostatních městech, a abychom měli kontrolu nad tím, jací lidé tyto služby nabízejí, a tím se dostáváme k tomu, že budeme vědět, že dochází k placení daní,“ dodala.

Celkově je pak Charanzová v otázce sdílené ekonomiky spíše pro liberální přístup. „Já bych byla ráda, aby Česká republika byla jedna z těch zemí, která spíš bude otevírat prostředí a možnosti pro tyto firmy. Chceme ale záruky, že se vybírají daně, a zároveň, že my spotřebitelé budeme mít určité záruky a jistoty,“ navrhovala.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa