Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Přistřihne Česko Airbnb ubytovatelům křídla? Problém jsou živnosťáky i daně

Autor: mib - 
21. srpna 2016
07:10

Chcete vyrazit na pár dnů na výlet a hotely vychází moc draho? Pak nejspíš sáhnete po nabídce „neprofesionálních ubytovatelů“. Jedním ze zprostředkovatelů je společnost Airbnb, která díky uživatelsky pohodlnému prostředí láká stále více zájemců i z řad českých hostitelů. Ministerstvo průmyslu a obchodu proto zmapuje v následujících měsících rozdíly mezi podnikáním a sdílenou ekonomikou, aby nastavilo nové podmínky.

Popularita sdílené ekonomiky, do které zapadá i  Airbnb, v Česku – a Evropě obecně – roste.  Přináší ovšem řadu nových výzev, protože se jedná o formu podnikání, na kterou současná legislativa není tak úplně připravena. Například Airbnb nekontroluje vstupní hygienické podmínky. Není tak divu, že jsou podobné služby v hledáčku Evropské komise a asociací hotelů a restaurací. 

„Nemáme potvrzené, že by se měly odehrát v nejbližší době nějaké změny, co se týká hygienických standardů,“ popsal ředitel pro střední a východní Evropu Airbnb Andrew Verbitsky pro Blesk.cz. „Starý nábytek nikomu nevadí, naopak jsou hosté, kteří tradiční styl ubytování přímo vyhledávají, čistota je ale samozřejmostí pro všechny,“ uvádí zprostředkovatel ve svém desateru.

Evropa má podle Verbitského potenciál stát se světovou jedničkou v rámci sdílené ekonomiky a doporučení Evropské komise vnímá jako cenný nástroj pro zajištění „jasného, stabilního a konzistentního regulačního prostředí sdílené ekonomiky v celé Evropě“.

Nově také firma testuje v Kalifornii přídavné služby. „Zájemci o ubytování si můžou v aplikaci zobrazit také nabídku aktivit, například soused nedaleko ubytování nabízí cyklovýlet, jógu za menší poplatek a podobně. Projekt zatím testujeme, nemůžeme tedy potvrdit, že se v praxi osvědčí,“ uvedl Verbitsky.

Placení daní: šedá ekonomika, nebo ne?

Kromě hygieny je ovšem pro ubytovatele citlivé také téma placení daní. Z výdělku si bere Airbnb tři procenta a částku pak musí hostitel vykázat ve svém daňovém přiznání. Tuto povinnost nechává společnost zcela na svých uživatelích. Je ale sporadické, kolik pronajímatelů daně opravdu odvádí.

Je to primárně poskytovatel dané konkrétní služby, pronajímatel pokoje, řidič atd., který je odpovědný za to, že odvádí daně, případně dodržuje další předpisy, které se na něj vztahují. Pokud je nám známo, společnost Airbnb ve svých podmínkách uvádí, že jednotliví poskytovatelé by měli respektovat místní legislativu včetně placení daní. Pokud tedy daná osoba podniká soustavně, nemůže se vyhnout placení daní,“ řekla mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Dita Havlíčková pro Blesk.cz. 

Finanční správa zatím informace o tom, že by se Airbnb pohybovala v oblasti tzv. šedé ekonomiky, nemá. „Nicméně se podněty budeme zabývat, a to i u všech podobných poskytovatelů služeb. V případě, že bude zjištěno, že nedochází ke zdanění příjmů z takto poskytovaných služeb, finanční správa přijme opatření k doměření takovýchto nepřiznaných daňových povinností,“ informoval pro Blesk.cz mluvčí ministerstva financí Filip Běhal. 

Selhání trhu ministerstva nenašla

Ministerstvo průmyslu a obchodu zdůrazňuje, že kromě doporučení z Evropské komise je nutné respektovat aktuální právní úpravu živnostenského oprávnění, ale na druhou stranu se prý otevírá prostor pro diskusi. 

„Otevírá se prostor, zda či do jaké míry je nezbytné po účastnících nového ekonomického modelu disponovat živnostenským oprávněním a splňovat na něj navazující požadavky týkající se specifických profesí. Například u hoteliérů či taxikářů není podmínkou vstupu na trh jen živnostenský list, ale spousta dalších dokumentů,“ řekla Havlíčková.

Informovala, že ministerstvo čeká na rozhodnutí Soudního dvoru EU, který v současnosti posuzuje Uber. Podle toho, jak rozhodne, se bude nahlížet na podobné platformy. Podobně jako ministerstvo financí ale ministerstvo průmyslu a obchodu systematické tržní selhání nezaznamenalo. Případnou regulaci by aplikovalo pouze tam, kde by k selhání docházelo.

ČR teď připravuje aktualizaci Akčního plánu pro rozvoj digitálního trhu, kam bude zahrnuta sdílená ekonomika. „V rámci plánu je představeno několik kroků, které by měly být v souvislosti se sdílenou ekonomikou podniknuty v následujících několika měsících. Jedná se především o zmapování aktuální situace v podobě právních a ekonomických analýz a diskuze s relevantními aktéry ze státního i soukromého sektoru,“ vysvětlila Hlaváčková.

Agentura CzechTourism problematiku rovněž sleduje. „Nový trend v cestovním ruchu jsme zaznamenali a domníváme se, že by měl být ze strany příslušných institucí podchycen a právně, finančně i jinak ošetřen,“ uzavřela pro Blesk.cz Martina Fišerová z tiskového oddělení agentury. 

kukuku ( 21. srpna 2016 09:01 )

Jako obvykle problém přesahující svou složitostí intelekt autora článku Blesku. Píše jen o Airbnb - a jak kdo pohlídá odvedení daní při podnájmu přes bazoš, hyperninzerci, superbazar nebo zahraniční server s touto nabídkou ?

Zobrazit celou diskusi