Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Omezí stát Uber nebo Airbnb? Chce kontrolovat recenze a zapojit ČOI

Autor: Michaela Bezvodová - 
29. července 2016
06:02

Uber, Airbnb, Liftago a další nástroje sdílených služeb by měla začít kontrolovat Česká obchodní inspekce (ČOI). Tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza doporučuje třeba kontrolu internetových recenzí, aby bylo jasné, zda si je poskytovatelé nepíšou sami. Vzniknout by měla také právní analýza, která „sdílené“ podnikání zmonitoruje. Bez spolupráce uživatelů ale zatím nebude možné kontroly provádět, míní ČOI.

„Nejde o problém Airbnb, jde obecně o problém falešných recenzí nejen na ubytování, ale i v e-shopech na mnoho různých výrobků. Pro řadu uživatelů jsou recenze důležitým faktorem pro rozhodování, a proto by měli uživatelé vědět, že jde o reálné zkušenosti, ne o falešné pozitivní hodnocení,“ řekl pro Blesk.cz Prouza.

Podle něj bude v budoucnu úkolem ČOI přijít na to, jak webové recenze na výrobky či služby ověřit. Zda autor recenze skutečně hodnocený výrobek koupil nebo v hodnoceném zařízení přenocoval. Problematika není podle Prouzy českým specifikem, potýká se s ní celý svět.

„Rolí státu a jeho kontrolních institucí jako ČOI by měla být snaha omezit klamání spotřebitele jak ve fyzickém, tak ve virtuálním světě. Svou odpovědnost musí mít i spotřebitelé, a pokud narazí na recenze, které jim přijdou pochybné, měli by se obrátit právě na ČOI kvůli podezření z klamavé reklamy,“ řekl.

Uber a Airbnb: Kontroly vítáme

Provozovatelé služeb Uber a Airbnb vnímají tento krok jako vyjádření podpory. Na evropské úrovni se podle nich sdílená ekonomika dostává „ke slovu“, protože stimuluje konkurenci a snižuje náklady.

„Náš systém uživatelského hodnocení je základem našeho podnikání. Cestující hodnotí řidiče po každé cestě. Řidiči, kteří mají průměrné skóre nižší než 4,5 z 5 jsou deaktivováni a své služby prostřednictvím aplikace nemohou nabízet. Navíc uživatelé se mohou snadno na jedno kliknutí v aplikaci spojit s oddělením péče o zákazníky,“ řekli pro Blesk.cz Martin Maruniak a David Sahula z týmu Uber.

Devadesát procent požadavků, které Uber od cestujících přijme, se snaží vyřešit do 24 hodin. Uber právě to považuje za základní kámen úspěchu tohoto levnějšího „taxi“. Podle nich jsou uživatelská hodnocení autentická, ale zatím není jasné, jakým způsobem ke kontrolám ze strany ČOI bude docházet. Je důležité myslet také na zabezpečení uživatelských dat.

ČOI: Bez uživatelů kontroly neprovedeme

Na služby dopravce Uber ČOI zatím obdržela jeden podnět ke kontrole a tím se v současnosti zabývá. Mluvčí ČOI Jiří Fröhlich pro Blesk.cz vysvětlil, že se ale bez spolupráce uživatelů kontroly recenzí zatím neobejdou.

„Pokud například spotřebitel napíše recenzi, že nebyl se službou spokojený, a jeho recenze bude záměrně zamlčena, případně dokonce změněna, šlo by to kvalifikovat jako nekalou obchodní praktiku,“ řekl.

ČOI také upozornila, že nevidí kolem služeb, jako UBER a Liftago, problém v recenzích, na ty si podle Fröhlicha lidé nestěžují, ale v samotném způsobu, jakým fungují. Podmínky provozu však ČOI mít na starosti nebude, zda nedochází k neoprávněnému podnikání, je v kompetenci živnostenských úřadů či magistrátu nebo finančních úřadů.

Airbnb recenze kontroluje

Také společnost Airbnb uvádí, že jejich recenze jsou autentické. „Zavedli jsme významnou inovaci, a to, že může uživatel Airbnb napsat recenzi jen na toho, s kým provedl platební transakci přes naši aplikaci. Hodně webů bojuje s falešnými recenzemi,“ řekla mluvčí Airbnb Katya Kukureko pro Blesk.cz.

Upozorňuje, že se snaží udržovat své služby co nejvíc transparentní. „Lidé, kteří chtějí byt pronajímat nebo si nechat pronajímat, musí při registraci potvrdit svou totožnost například pomocí občanského průkazu,“ dodala.

Do konce roku si ČR posvítí na sdílenou ekonomiku

V úterý na půdě Hospodářské komory ČR (HK ČR) diskutovali o sdílené ekonomice zástupci státu a poskytovatelé služeb. Do konce roku by měla vzniknout právní analýza, která vysvětlí, co přesně je sdílená ekonomika, a zmonitoruje ji.

„Fenomén sdílené ekonomiky vnímám jako přirozenou reakci na přeregulovanost některých odvětví na trhu, kdy si ekonomika jako živý organismus spontánně razí cestu novými oblastmi. Je logické, že firmy působící v oblasti sdílené ekonomiky v současnosti vykazují největší tempa růstu,“ uvedl na jednání prezident HK ČR Vladimír Dlouhý.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi