Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Komentář: Jako v časech StB. Starosta z TOP 09 vyzývá k udávání sousedů

Autor: David Vaníček - 
14. listopadu 2017
11:42

Politici z TOP 09 by konečně měli dostat nějaké noty, podle kterých by zpívali v základních tezích. Třeba v otázce udavačství to mají jako na houpačce. Jednou předseda Kalousek burácí, že udávání ostatních je jeden z největších problémů politického systému, a pak „jeho“ starosta veřejně vyzývá obyvatele Prahy, aby práskali své sousedy.

Řeč je o dvou věcech, které sice nejsou stejné, ale jsou si hodně podobné. Když vyšlo najevo, že se k EET spustil web, kam mohli lidé anonymně oznamovat, že jim v hospodě nedali účtenku, ozval se nejen z TOP 09 bouřlivý odpor. „Nikdy, snad ani za komunistů, nebylo udávání jednodušší než teď, když vám na to ještě ministerstvo financí zřizuje weby. To, že současná politická reprezentace k tomuhle udavačskému tónu celou společnost nabádá, vidím jako jeden z největších problémů současného systému,“ řekl předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek.

A dnes, pár týdnů po volbách, přichází starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký, kolega Miroslava Kalouseka, s nápadem, že by lidé na Praze 1 mohli hlásit své sousedy, kteří vydělávají pronajímáním bytů přes aplikace na sdílené ubytování, např. Aribnb. Vy sami nejlépe znáte své domy a jsem přesvědčen, že nám dokážete pomoci doplnit databázi všech ubytovatelů na Praze 1. Budeme schopni nastavit efektivní systém kontrol,“ napsal v dopise předsedům bytových družstev. 

Důvodů k tomu má prý několik. Jak uvedla ČT, na Praze 1 je údajně oficiálních 500 pronajímatelů přes podobné aplikace, Lomecký si ale myslí, že jich je až sedmkrát více. Odmítá ale, že by jeho výzva k udávání sousedů byla výzvou k udávání. „Tento dopis nikoho nevyzývá k nějakému práskačství. My prostě potřebujeme přesnou evidenci,“ hájí se Lomecký. 

V reportáži, kterou odvysílala ČT pak někteří předsedové bytových družstev odmítli takto práskat, jedním dechem ale přiznávají, že to občas s nájemníky není lehké. „Nájemníci nám působí velké problémy, ruší noční klid a my, bohužel, tím, že vlastník je žijící v zahraničí, nemáme možnost, jak se domoci svých práv,“ řekl Petr Hejma, předseda SVJ na Praze 1.

Diskuze nad regulací sdílených služeb není snadná, ale aby se politici vraceli k časům denunciace, to spíš dehonestuje je samotné a ukazuje to jejich nekompetentnost poradit si jinak. Starosta, který potřebuje udavače, aby mohl vykonávat svou práci, není demokratický starosta.

Jakoby rozdělování společnosti a poštvávání jednotlivých skupin obyvatel proti sobě dostatečně „nezastoupili“ parlamentní nahnědlé partičky jako SPD, už i demokratické strany se snižují k praktikám estébáků.

Video Jak se zdražuje bydlení v Praze? Podívejte se. - Jaroslav Bukovský
Video se připravuje ...

ivoadller ( 14. listopadu 2017 15:51 )

gabreta: To už se tady probíralo mnohokráte, teď jsou na řadě udavači z TOP-09. Z té TOP-09, který prý tak hrozně bojuje proti udavačům.

gabreta ( 14. listopadu 2017 15:01 )

Jako příklad udavače je Chovanec. Ten si dokonce udavačstvím vysloužil ministerské křeslo. Jako vděk, na zakázku rozehnal Šlachtovo útvar, aby nebyly ohroženy špičky ČSSD!!!!!

noacojezase ( 14. listopadu 2017 13:03 )

Když mohou tupáci udávat v Bruselu, proč by to nedělali doma, stejně nic jiného neumí.

moiaza ( 14. listopadu 2017 12:54 )

Časy se mění, lidí nikoliv. Totalita dříve, nebo nyní, jaký je v tom rozdíl? Já žádný nevidím. Komunisté likvidovali fyzicky, dnešní šlechta likviduje psychicky. Výsledek je stejný. Jetli zemřu násilně, nebo mě někdo donutí ukončit svůj život, na konci je vždy mrtvý.

obluda.pb ( 14. listopadu 2017 12:46 )

"a pak „jeho“ starosta veřejně vyzívá obyvatele Prahy" ______________________________________________________ především se nauč česky retardovaný pisálku

Zobrazit celou diskusi