Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Putin si cestu do Hamburku hodně protáhl. Bál se letět přes Polsko a Pobaltí?

Autor: bk - 
9. července 2017
14:15

Ruský prezident Vladimir Putin byl jednou z hlavních tváří summitu největších světových ekonomik G20. Jenže jak ukazují data z leteckého radaru, cestu do Hamburku si značně prodloužil. Vládní letadlo se odklonilo od přímé trasy přes Polsko a pobaltské státy a vydalo se na trasu přes Baltské moře. Britský deník The Independent spekuluje nad tím, zda nad prodloužením cesty o 500 kilometrů stály obavy o bezpečnost.

Speciál ruského prezidenta letěl přes Finsko a Švédsko a poté vstoupil do vzdušného prostoru Dánska a Německa. Zatím není jasné, proč pilot vybral novou trasu, která je výrazně delší. V minulosti cestoval Putin přes jakýkoliv stát patřící do NATO nebo Evropské unie. Jakékoli spekulace odmítá mluvčí prezidenta Dimitrij Peskov. Na dotaz novinářů uvedl jen, že přijatá bezpečnostní opatření jsou vždy ta nejvýhodnější.

Strach kvůli Krymu?

Independent si pohrává s důvody, proč tomu tak mohlo být. Jedním z nich je fakt, že Rusko se stalo terčem kritiky po obsazení Krymu na Ukrajině v roce 2014. Mezi státy, kterým se jednání jedné ze světových velmocí nelíbilo, byly právě pobalstské státy Lotyšsko, Litva a Estonsko. Independent navíc připomíná, že tyto země hojně pořádají armádní cvičení s účastí vojáků USA.

Možnou souvislost se zrušenou cestou přes Polsko může mít i prezident USA Donald Trump, se kterým se Putin na summitu G20 setkal. Trump ještě před G20 zavítal právě do Varšavy, kde prohlásil, že Rusko vede destabilizační kampaň, se kterou musí skončit. Rovněž také zemi vytkl, že podporuje nepřátelské režimy, jaké panují například v Sýrii či Íránu.

„Vítejte v pekle.“ V Hamburku kvůli summitu  vzplály nejen vášně:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sensadrak ( 9. července 2017 16:43 )

Ten Putin má ale hnusnej, olysalej, rusáckej ksichtík. Jen, ať se bojí, panchart.

tgbg ( 9. července 2017 16:21 )

LiliPutin, člověk ze země kde zítra znamená už včera Ruska, měl v gatích!!! Dobře ví proč. Sám má na rukách krev nevinných obětí, ze sestřeleného civilního letadla!!!

sexymozek ( 9. července 2017 16:03 )

Taky bych se bál,hlavně přes zemi, kde zítra znamená už včera, Ukrajinu.

ivoadler ( 9. července 2017 14:25 )

Poláci jsou zblblí rusofobií. Taky bych přes ně neletěl.

Zobrazit celou diskusi