Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Studenta Ottu stála cesta do KLDR život. Cestovka se zájezdy končí

Autor: pet, ČTK - 
20. června 2017
10:08

Turistická kancelář, která působí v Číně a která zprostředkovala americkému studentovi Otto Warmbierovi cestu do Severní Koreje, přestane pro americké občany organizovat cesty do této komunistické země. Dvaadvacetiletý Warmbier byl v KLDR zatčen a po nedávném propuštění zemřel v USA.

Do Spojených států se vrátil 13. června, ale byl v kómatu a měl těžce poškozený mozek. Jeho příbuzní uvedli, že Warmbier nebyl po návratu schopen „mluvit, neviděl a nereagoval na řeč“. Rodina nepochybuje o tom, že byl v KLDR krutě mučen.

Severní Korea ho odsoudila k 15 letům nucených prací za pokus ukrást propagandistický plakát z hotelu. Propustila ho údajně z humanitárních důvodů, podle oficiálního prohlášení student onemocněl botulismem. Podle zdrojů BBC byl v kómatu rok.

VIDEO: Otto Wambier ukradl v KLDR jen kus plakátu

Video  Otto Warmbier ukradl v KLDR kus plakátu  - YouTube
Video se připravuje ...

Do KLDR se dostal díky turistické kanceláři Young Pioneer Tours, která organizuje z Číny cesty do Severní Koreje. Dnes její zástupce oznámil, že Warmbierův případ ukazuje, že pro Američany je pobyt v KLDR „příliš velké riziko“. Severní Korea údajně nepovolila žádnému pracovníkovi kanceláře sejít se s Američanem po jeho zatčení. Severní Korea ve Warmbierově případu podle operátora postupovala „strašným“ způsobem. Young Pioneer Tours se specializuje na organizování pobytů v KLDR a sídlí ve středočínském Si-anu.

Andy8441 ( 20. června 2017 13:09 )

Strhnul plakát v hotelu. Proč? To je v americe normální, že nekam přijedu a sthám zo zdi obrazy, které se mi nelíbí? Proč tam šel, když se mu nelíbí tamní režim?

Monikay ( 20. června 2017 12:47 )

Je to hrozné neštěstí, mně to tedy zasáhlo. Musel prožívat strašné věci. Teď už aspoň o ničem neví. R.I.P.

Andy8441 ( 20. června 2017 12:03 )

Ano. A ne je pořád volit do parlamentu ČR.

prycsnima ( 20. června 2017 11:55 )

 Komouše vystěhovat do korey...

Andy8441 ( 20. června 2017 11:39 )

Ty jsi taky tak arogantnej a bezohlednej, jak byl on. Tobe by bylo v tom hnoji líp

Zobrazit celou diskusi