Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mezi migranty v Německu je i příbuzná Asada. Ostatní uprchlíci ji šikanují

Autor: nka - 
13. června 2017
13:40

Jednou z uprchlíků, kteří v Německu žádají o azyl, je i příbuzná syrského prezidenta Bašára Asada. Žena už musela být několikrát přeložena do jiného azylového střediska, protože je kvůli svému spojení s režimem mezi ostatními Syřany terčem nevraživosti. Napsal to německý web Welt.de.

Fatima Asadová je vdovou po Asadově bratranci a kromě syrského má také libanonský pas. „Důvod žádosti o azyl neznáme,“ řekl Ralf Holtstiege, šéf pořádkového úřadu okresu Warendorf, kde uprchlice nyní přebývá. Žádost o azyl už úřady ženě jednou zamítly, proti čemuž se odvolala.

Uprchlíci z Blízkého Východu musejí během putování do Německa urazit strastiplnou cestu. Podívejte se na reportáž:

Video  Byli jsme týden mezi uprchlíky: Idomeni, tábor naděje a zoufalství  - Václav Lang, David Vaníček
Video se připravuje ...

Podle deníku Bild manžel Asadové velel diktátorovým milicím, než ho před třemi lety zabili povstalci. Příslušníci rodinného klanu se poté z nejasných důvodů rozkmotřili a Asadová i její syn upadli v nemilost.

Prominentní minulost ženy je ale ostatním Syřanům známá, pobyt Asadové proto v uprchlických zařízeních vyvolává třenice. Asadová musela být kvůli šikaně ze strany svých krajanů už několikrát přeložena do jiného azylového střediska. Dusno kvůli ní bylo i v jejím posledním domově, uprchlické ubytovně ve Warendorfu, kam šarvátku museli dokonce přijet řešit policisté.

Místní si proto stěžují, že o rodinných poměrech prominentky nebyli informováni. „Musíme přece vědět, s kým máme co do činění,“ zdůraznil Holtstiege.  Úřad pro umisťování uprchlíků ale jejich kritiku odmítá s tím, že Asadová „pro své okolí není nebezpečná“.