Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Uprchlíci z kvót se volně pohybují po EU. Z Litvy už zmizelo 70 % přidělených

Autor: bru/ČTK - 
26. května 2017
14:11

Litvu už opustilo více než 70 procent běženců z Blízkého východu, které země přijala na základě uprchlických kvót. Informoval o tom dnes litevský list Lietuvos žinios. Podle deníku ze země odjelo 230 z 309 uprchlíků, kteří do Litvy přijeli na konci roku 2015. Do konce letošního roku má přitom do země přijet dalších 796 běženců.

Litva se zavázala přijmout na základě uprchlických kvót 1105 lidí ze Sýrie, Iráku a Egyptu. „Budeme se snažit naši kvótu splnit,“ řekl litevský ministr vnitra Eimutis Misiunas. Zároveň vyjádřil naději, že v případě potřeby Evropská unie prodlouží lhůtu, do kdy má Vilnius uprchlíky přijmout.

Běženci, kteří přijedou do Litvy, stráví tři měsíce v integračním centru, kde se učí litevštinu a získávají o zemi informace potřebné pro adaptaci. Následně mohou žít v Litvě, zároveň však mají na území EU právo svobodně se pohybovat.

Video  Byli jsme týden mezi uprchlíky: Idomeni, tábor naděje a zoufalství.  - Václav Lang, David Vaníček
Video se připravuje ...

Litva se rozhodla běžence dobrovolně přijmout, s mechanismem povinných a stálých uprchlických kvót však nesouhlasí. Podle litevské prezidentky Dalie Grybauskaitéové se kvótami problém uprchlíků nevyřeší.

Vše o uprchlické krizi čtěte ZDE

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi