Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Mayová je mrtvá žena,“ míní exministr Osborne. Premiérce nevěří část strany

Autor: ČTK, bk - 
11. června 2017
14:40

Dny Theresy Mayové v úřadu britské premiérky jsou sečteny, řekl v neděli bývalý ministr financí George Osborne. Jako předsedkyně vlády je dlouhodobě neudržitelná, přisadila si Anna Soubryová, další členka premiérčiny Konzervativní strany. Oba konzervativci tak vyjádřili podobný názor jako některé komentáře britského tisku v těchto dnech, podle nichž Mayovou po ztrátě ve volbách nyní čeká boj o politické přežití.

Theresa Mayová je ‚mrtvá žena‘, uvidíme, jak dlouho vydrží na lavici odsouzených k ‚trestu smrti‘,“ řekl v neděli v televizi Sky News Osborne, jehož Mayová vyhodila z úřadu ministra financí po svém nástupu do funkce. Bylo to loni v červenci. Osborne také zmínil, že už možná v polovině příštího týdne „se jí všechno zhroutí“.

Jako dlouhodobě neudržitelnou vidí pozici Mayové v úřadu premiérky i další členka její Konzervativní strany, která v parlamentních volbách tento týden ztratila parlamentní většinu. „Nedovedu si představit, jak by mohla dlouhodobě pokračovat. Myslím, že bohužel bude muset odejít. Ale ne teď, teď potřebujeme stabilitu,“ řekla televizi Sky News státní tajemnice pro malé podnikání Anna Soubryová.

Ministr obrany Fallon brání i Mayovou

Za šéfku své strany se dnes naopak postavil ministr obrany Michael Fallon, který nicméně přiznal, že Mayová bude muset změnit přístup k ostatním členům vlády. „Doufám, že uvidíme více kolektivní přístup v rozhodování v kabinetu. Já a další moji kolegové jsme jí to dali jasně najevo,“ řekl Fallon v televizi BBC, aby dodal: „Menšinová vláda prostě vyžaduje odlišný přístup.“

Ministr obrany také přivítal některé personální změny v okruhu kolem Mayové, konkrétně obou vedoucích její kanceláře Nicka Timothyho a Fiony Hillové, kteří rezignovali v reakci na výsledek voleb.

VIDEO: Mayová sestaví brexitovou vládu. Její strana je po volbách ale oslabena

Video  Mayová sestaví brexitovou vládu. Její strana je po volbách ale oslabena.  - Reuters
Video se připravuje ...

List Sunday Times dnes přinesl spekulace, že britský ministr zahraničí Boris Johnson dostal od pěti dalších ministrů žádost, aby Mayovou nahradil v čele vlády. Johnson ale odmítl, že by se chystal vyzvat Mayovou na souboj o vedení strany a země, a zdůraznil, že premiérku nadále podporuje.

sores ( 11. června 2017 17:33 )

Takto by se měli zbavit českých politiků i podělaný češi!

ivoadler ( 11. června 2017 15:20 )

Jako politička je mi u prd ele, ale má hnusný kolena. S takovou daleko nedojde.

Zobrazit celou diskusi