Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mayovou po prohře opustili dva blízcí lidé. Sama bojuje o přežití, míní experti

Autor: ČTK, bud - 
10. června 2017
15:50

Britská premiérka Theresa Mayová, která se snaží sestavit vládu, dnes přišla o své klíčové spolupracovníky a podle britských médií ji čeká boj o politické přežití. Na své funkce v reakci na výsledek parlamentních voleb rezignovali oba vedoucí její kanceláře Nick Timothy a Fiona Hillová.

Premiérka Mayová nyní pracuje na dohodě o spolupráci se severoirskou Demokratickou unionistickou stranou (DUP) a na sestavení nové vlády. Zároveň ale podle tisku i její konzervativci pochybují, zda může delší dobu zůstat v čele vlády.

Nick Timothy v sobotu na webových stránkách Konzervativní strany potvrdil, že odchází z čela úřadu kancléřky, čímž na sebe bere spoluodpovědnost za předvolební kampaň, na jejíž programovou část měl dohlížet.

Volby v Británii nedopadly podle představ premiérky Mayové. Podívejte se:

Timothy prý zvlášť lituje toho, že do volebního programu nebyly začleněny limity zvyšujících se výdajů na sociální péči. Neuspokojivé výsledky voleb podle něj nezpůsobil pokles podpory Mayové, ale nečekaný vzestup podpory labouristů.

Agentura Reuters uvedla, že Mayová bojuje o přežití, když jí ve čtvrtek nevyšla riskantní sázka na drtivou porážku domněle slabých labouristů v parlamentních volbách. To podkopalo její autoritu a uvrhlo zemi do vážné politické krize, a to jen několik dní před plánovaným zahájením rozhovorů o vystoupení Británie z Evropské unie.

Premiérka musí sjednotit frakce ve straně

Mayová teď musí bojovat o sjednocení různých frakcí ve vlastní straně, a pokud jde o vládu, musí se spoléhat na podporu desítky severoirských poslanců. Podle Reuters je už v sobotu jeden z poslaneckých zástupců konzervativců v Belfastu na jednáních s DUP o podpoře vládě.

I konzervativcům převážně nakloněný britský tisk pochybuje o tom, zda se Mayová může delší dobu udržet u moci. Například nejprodávanější britský deník The Sun poznamenal, že vysocí straničtí funkcionáři se chtějí Mayové zbavit, ale počkají nejméně půl roku, protože se obávají, že soupeření o vedení strany by vyneslo k moci labouristického předáka Jeremyho Corbyna.

„Mayová hledí do propasti“

„Theresa Mayová je určitě nejsilnějším lídrem, jakého v tuto chvíli máme,“ řekl BBC poslanec David Jones. Podle něj se ale nedá odhadnout, zda bude Mayová premiérkou ještě na konci tohoto roku.

Sobotní vydání listu The Times na titulní straně hlásí „Mayová hledí do propasti“. Podle listu je teď Británie „prakticky bez vůdce“.

Video  Mayová sestaví brexitovou vládu. Její strana je po volbách ale oslabena  - Reuters
Video se připravuje ...

Nástupci? Johnson, Ruddová nebo Davis

The Telegraph připomíná, že o významných konzervativních politicích, jako jsou ministr zahraničí Boris Johnson, ministryně vnitra Amber Ruddová nebo ministr pro brexit David Davis, se už mluví jako o možných nástupcích Mayové.

Otázkou je také cena, jakou bude muset menšinová konzervativní vláda zaplatit severoirské DUP za podporu. Politicky sice k sobě mají obě strany blízko, ale například vůdkyně skotských konzervativců Ruth Davidsonová vyslovila obavu ohledně odporu DUP vůči uzákoněné možnosti uzavírat partnerství mezi osobami stejného pohlaví. Politička však tvrdí, že od Mayové dostala „kategorické ujištění“, že v tomto ohledu se nic nezmění.

kukuku ( 10. června 2017 17:52 )

Potvrzení faktu: cca 10% ženských v politice je z jejich pohledu nespravedlivá diskriminace, s ohledem na spoušť, která po ženských v politice zůstává (Merkelová, u nás teď Valachová...), by jich tam mělo být o 10% míň. Měly by se držet něměckého pravidla KKK (Kinder, Küche, Kirche) nebo českého (Plotna, Postel, Kostel).

Zobrazit celou diskusi