Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policejní manévry, helikoptéry i protesty: Trump ochromil Brusel

Autor: Tomáš Polák - 
25. května 2017
09:03

Brusel se na dva dny proměnil v malý policejní stát. Tisíce policistů a vojáků vyšly do ulic kvůli návštěvě amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten ve středu dorazil do belgické metropole, aby se sešel s evropskými zástupci. Redaktor Blesk.cz zmapoval, jak to ve městě vypadá.

Zavřené obchody, tisíce policistů a helikoptéry létající nad městem. Tak vypadá belgická metropole v den návštěvy Donalda Trumpa. Kvůli němu musela být kompletně uzavřena část Bruselu. Nejvíce se omezení dotkla míst kolem budovy Belgického království, kde vůbec nejezdí hromadná doprava. Tam se Trump ve středu sešel s králem Phillipem, jeho ženou a také s premiérem Charlesem Michelem. Během krátké schůzky přišla řeč na islámské radikály v souvislosti s pondělním útokem v Manchesteru.

„Většina ulic v této části města bude uzavřena, také některé linky metra. Je to velký nepořádek, není to pro nás dobré, je to jako by bylo město uzavřené, řekl Blesk.cz Marcos, který pracuje ulici nad americkým velvyslanectvím, kde pravděpodobně Donald Trump přenocoval. Kvůli uzavřené ulici se Marcos patrně ani nedostane do práce.

V ulicích města je více než 2000 policistů a vojáků. Na pomoc belgickým kolegům přišli zástupci bezpečnostních složek sousedního Lucemburska a Nizozemska. Kromě toho amerického prezidenta hlídá ještě několik stovek příslušníků americké ochranky. V době, kdy byl Donald Trump na americkém velvyslanectví, nepustila policie veřejnost blíže než zhruba 500 metrů k budově. Do poslední chvíle se také nevědělo, jakým výjezdem vlastně Trump vyjede.

Demonstranti: „Rasista, sexista, fašista!“

Kromě všudypřítomných policistů městem prošel pochod asi 6 000 demonstrantů. Ti protestovali proti Trumpově přístupu k uprchlíkům, postojům k ženám, životnímu prostředí a lidským právům. „Všechno co řekne, je velmi neuctivé. Ničí všechny vztahy, které navázali předchozí prezidenti s dalšími zeměmi. Není dobrý vůdce, nedělá nic dobrého, je rasista, sexista a fašista, řekla Blesk.cz Margon, jedna z účastnic demonstrace. Kritický byl i Lucas. „Je to pěkný blbec. Skutečně bych mohl jeho práci dělat lépe než on,“ doplnil.

Do belgické metropole přiletěl Trump z Říma. Ve Vatikánu se setkal s papežem Františkem, který ho vyzval k tomu, aby se stal „mírotvorcem“. V Bruselu má prezident jednat s evropskými představiteli, účastní se také summitu NATO.

Zobrazit celou diskusi