Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Trump jde dělat Ameriku „znovu skvělou“: Škrty i víc peněz na deportace

Autor: simao, ČTK - 
16. března 2017
07:05

Donald Trump dnes formálně předloží Kongresu návrh masivních rozpočtových škrtů, které se dotknou prakticky každého federálního úřadu. Najdou se však i výjimky. Více peněz chce Trump pro armádu, ale i bezpečnost a na dopravu. Přidání se týká i oblasti deportací přistěhovalců bez dokladů. Rozpočtový návrh nese název Amerika na prvním místě: Rozpočtový plán na to, jak učinit Ameriku opět skvělou.

„Rozpočet, který staví Ameriku na první místo, činí z bezpečnosti našich obyvatel prioritu číslo jedna, protože bez bezpečnosti nemůže být žádná prosperita,“ uvedl Donald Trump v doprovodné zprávě rozpočtového plánu.

Pro armádu nejvíc od doby Reagana

Více peněz chce proto především na armádu. A desetiprocentní zvýšení výdajů na obranu, které je podle agentury Reuters největší od dob prezidenta Ronalda Reagana, slibuje okamžité peníze na připravenost jednotek, na boj proti teroristickému hnutí Islámský stát či na pořízení nových lodí, letadel a zbraní.

Na obranu chce Trump v souhrnu v nadcházejícím fiskálním roce přidat 54 miliard (zhruba 1,4 bilionu korun), což je o deset procent více, než má armáda k dispozici nyní, uvádí Reuters.

Z peněz navíc se může těšit i ministerstvo vnitřní bezpečnosti, které je má upotřebit k deportování přistěhovalců bez dokladů. Více peněz chce Trump poskytnout i vojenským veteránům.

Peníze na na Mexickou zeď

Peníze chce Trump i pro vybudování zdi na hranicích s Mexikem. Bariérou chce zastavit nelegální migraci do USA a pašování drog. Ještě pro letošní fiskální rok na zeď prezident žádá 1,5 miliardy dolarů (38 miliard korun) a pro nadcházející rozpočet 2,6 miliardy dolarů (65,5 miliardy korun).

Finance na podporu svých priorit Trump převezme z rozpočtů ostatních federálních agentur a programů. Například ministerstvo zahraničí se bude muset vyrovnat s rozpočtem nižším o 28 procent. Škrty se budou tohoto ministerstva týkat především u programů na mezinárodní pomoc či rozvojovou asistenci.

Agenturu na ochranu životního prostředí čeká snížení rozpočtu o 30 procent. Další škrty jsou plánované v oblastech energetiky, vzdělání či bydlení. O zhruba jedno procento méně než nyní má dostat také Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Americký Národní ústav zdraví (NIH) má podle návrhu přijít o šest miliard dolarů, což je zhruba pětina rozpočtu ústavu. S žádnými penězi se pak vůbec nepočítá pro Národní nadaci pro umění (NEA), napsal list The New York Times. O zrušení NEA se spekuluje od ledna, kdy Trump složil prezidentskou přísahu.

santamonica ( 16. března 2017 17:04 )

Jenze Obama je podporovan nasimi medii a financovan Sorosem. Je strasne nebezpecny a chce zpet to Bilyho Domu. Ona jeho Michelle (AKA Michael) strasne nerad(a) lita komercnima linkama a chce zpet to Air Force One.

Zobrazit celou diskusi