Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Trump dostal přes prsty a zuří. Dekret proti migrantům opět pozastavil soud

Autor: ČTK, nka - 
16. března 2017
07:59

Nový protiimigrační dekret prezidenta Spojených států Donalda Trumpa nezačne od čtvrtka platit, jak se předpokládalo. O pozastavení účinnosti ve středu rozhodl federální soud na Havaji. Trump rozhodnutí tvrdě kritizoval, verdikt soudce podle agentury Reuters označil za bezprecedentní soudní přestřelek.

Proti novému dekretu se vedle Havaje ohradilo několik dalších amerických států. Podle havajské prokuratury je exekutivní nařízení, které zakazuje vstup občanům šesti zemí do USA a které pozastavuje americké přistěhovalecké programy, diskriminační stejně jako lednový dekret. I ten tehdy soudy pozastavily.

Středeční verdikt znamená, že havajský federální soudce Derrick Watson vyhověl žalobě, která žádala o předběžné zablokování dekretu. Havajská prokuratura žalobu postavila na tom, že obyvatele tohoto ostrovního státu USA nebudou moci navštěvovat jejich neameričtí příbuzní, kteří žijí v některé z šesti převážně muslimských zemí postižených Trumpovým zákazem.

Stát Havaj rovněž argumentoval tím, že exekutivní nařízení by poškodilo turistický průmysl a zkomplikovalo nábor zahraničních studentů a pracovníků.

Kteří američtí prezidenti v minulosti také zakázali cizincům vstup do země?

Trump: Oslabí nás to a budu se bránit. Vyhrajeme

„Tento verdikt nás v očích ostatních oslabí,“ řekl Trump s tím, že je připraven se bránit a případ dovést třeba i k nejvyššímu soudu. „A my vyhrajeme,“ dodal.

Proti verdiktu se ohradilo i americké ministerstvo spravedlnosti, které přislíbilo nařízení i v budoucnu hájit před soudem. V prohlášení podle AP také poznamenalo, že dekret spadá do prezidentovy kompetence chránit bezpečnost země.

Nový dekret, který Trump podepsal 6. března, na tři měsíce pozastavuje vydávání nových víz občanům Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Súdánu a Sýrie s tím, že dříve vydaná víza zůstávají v platnosti. V účinnost měl vstoupit původně dnes, rozhodnutí soudu ale platnost předběžně pozastavilo. Středeční verdikt má celoamerickou platnost.

santamonica ( 16. března 2017 16:59 )

Mate pravdu. Sean Hannity vcera rekl, za nase media vyhlasila Jihad na Trumpa. Je neuveritelne kolik nadavek, urazek a falesnych narceni musi denne celit. V pondeli jedna "novinarka" vyrvavala, ze se ji podarilo ukrast Trumpovo danove priznani, a ze ho odhali jako podvodnika, ktery neplati dane. No, a kdyz se ukazalo, ze platil vic nez Obama a Sanders, tak levicaci obratili a rekli, ze ji Trump to danove priznani podstrcil. Tady se pomalu ale jiste schyluje k obcanske valce a Obama to ze zakulisi ridi. On chce zpatky do Bilyho Baraku, at to stoji co to stoji a Soros ho financuje.

TrojanSlovakia ( 16. března 2017 13:12 )

To sú nadpisy. To ich vyrába ten smiešny a nechápavý moderátor Blesku, ktorého jednou vetou Zeman odpálil? Slniečkári Sorosa dostali facku ako Trump sa stal prezidentom USA. Ani kampaň Sorosa a Saudov v médiách nestačila. Iba sa potvrdilo, že médiá vôbec nie sú strážcami demokracie. Tie, ktoré na objednávku klamú sú trójske kone demokracie. To sú tie, ktoré siihovoria main streamové. 😀

prezny ( 16. března 2017 12:40 )

A Detvy od Fica. Ať si s nima chodí na dvůr, zákon podepsal.

vvogh.t ( 16. března 2017 12:32 )

tak, on ovar není na prachy, rád ale dělá chytrýho a předvádí se před lidma, jinak mu stačí gumovej člun, denně půl husy a jedna půllitrová bechča k tomu, a samozřejmě krabka startek bez filtru

prezny ( 16. března 2017 12:17 )

Ješitu musí tížit žebříček. Nejbohatší muž světa je Putin, po něm Merkelka , on je dalece na chvostu.

Zobrazit celou diskusi