Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Trump chce odradit migranty: Rodiče by poslal do vazby, děti do ústavu

Autor: nka, ČTK - 
7. března 2017
11:28

Spojené státy zvažují, že budou rozdělovat rodiče a děti, kteří nelegálně překročí hranici USA s Mexikem. Od opatření si slibují, že odradí obyvatele chudých států Střední Ameriky od nebezpečné cesty do Spojených států. 

Podle nového nařízení by rodiče, zadržení při pokusu hranici přejít, šli až do ukončení azylového řízení do detenčního zařízení, zatímco jejich děti by zamířily do ústavu. Později by si děti odtud mohl převzít příbuzný, který v USA pobývá legálně, anebo státem vybraný pěstoun.

„Udělal bych téměř cokoli, abych zabránil lidem ze Střední Ameriky, aby se zapojovali do těchto velmi, velmi nebezpečných sítí, které je přes Mexiko zavedou do USA,“ řekl stanici CNN americký ministr vnitřní bezpečnosti John Kelly s tím, že přistěhovalci ze Střední Ameriky se často stávají obětí násilí a zneužívání. „O děti bude dobře postaráno, než ukončíme řízení s jejich rodiči,“ dodal Kelly.

V současné době jsou rodiny, které přišly do USA nelegálně, obyčejně po zadržení obratem propouštěny a během azylového i deportačního řízení zůstávají na svobodě.

Donalda Trumpa kromě pověstné „protimigrační“ zdi proslavila i jiná věc, podívejte se na reportáž:

Video  Vykloubit rameno a úsměv: Trumpovo potřásání rukou je životu nebezpečné.  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

„Oddělit matku od dítěte není správné. Tady už se od ochrany hranic dostáváme k porušování lidských práv,“ komentoval návrh demokratický kongresman Henry Cuellar.

Ministr přirovnal otroky k přistěhovalcům

Jako slon v porcelánu si při svém prvním oficiálním vystoupení ve funkci počínal nový americký ministr bytové výstavby a rozvoje Ben Carson. V projevu před zaměstnanci resortu přirovnal otroky k přistěhovalcům, kteří přijeli do „země snů a příležitostí“.

Carson při vystoupení vychvaloval americkou společnost, kde každý, kdo tvrdě pracuje, může dosáhnout splnění svého snu.

„Právě to v Americe jde. Je to země snů a příležitostí. Měli jsme tu přistěhovalce, kteří přijeli v otrokářských lodích a pracovali ještě déle, ještě tvrději za menší odměnu,“ prohlásil Carson. „Ale i oni snili o tom, že jednoho dne snad jejich synové, dcery, vnuci, vnučky, pravnuci a pravnučky budou šťastně a v blahobytu žít v téhle zemi,“ dodal.

Bývalý neurochirurg Carson, který sám má černou pleť, poté své nešťastné vyjádření obhajoval tím, že člověk může být „i nedobrovolným přistěhovalcem“. „Myslím, že lidé by si měli ve slovníku najít slovo přistěhovalec. Ať už přijedete do země z vlastní vůle, nebo ne, pořád jste přistěhovalec,“ řekl později v rozhovoru s moderátorem Armstrongem Williamsem.

Jeho věta ale stejně vyvolala pobouření na sociálních sítích. „Otroci jsou přistěhovalci, vězni jsou dobrovolníci, zajatecké tábory jsou rekreační zařízení, koncentrační tábory jsou lázně na hubnutí,“ napsal na Twitteru uživatel Frederick Douglass.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

TrojanSlovakia ( 7. března 2017 13:44 )

 Celý ten biznis tzv. utečencov riadia neziskovky, politici, štátni úradníci, média - na účtoch im končia sumy peňazí, ktoré by nikdy nezarobili. Na konci vidno, len malé ryby - prevádzačov - naoko občas nejakých zavrú - je to biznis s chudobnými ľuďmi - otrokmi...

Zobrazit celou diskusi