Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Povstalci v Kongu zavraždili 2 unesené experty OSN. Ženě sťali hlavu

Autor: nka, ČTK - 
29. března 2017
21:13

Dva experti OSN, kteří se pohřešovali v Demokratické republice Kongo, byli nalezeni mrtví. Američana Michaela Sharpa a Švédku Zaidu Catalanovou unesli před pár týdny neznámí útočníci v násilím zmítané provincii Kasai. Ženu vrazi sťali.

Oba experti monitorovali dodržování sankcí uvalených na Kongo Radou bezpečnosti OSN. Dvojice zmizela 12. března spolu se čtyřmi místními občany.

Těla nalezli místní vesničané v mělkém hrobě. „Žena byla sťata, tělo muže bylo nedotčené,“ řekl vládní mluvčí Lambert Mende. Třetí tělo v hrobě patřilo jejich konžskému tlumočníkovi. Uneseni a popraveni byli pravděpodobně jednou z místních povstaleckých skupin.

Skupina odborníků OSN pro Kongo se skládá ze šesti osob jmenovaných každoročně generálním tajemníkem OSN. Úkolem týmu je informovat mimo jiné o nelegálních pohybech zbraní na území Konga, které destabilizují různé povstalecké skupiny.

MONUSCO je s 19 tisíci vojáky a rozpočtem asi miliardy dolarů (přes 25 miliard Kč) největší misí Spojených národů. Země se potýká s rostoucím násilím od loňského prosince, kdy se prezident Joseph Kabila odmítl vzdát funkce navzdory tomu, že mu vypršel mandát. V zemi působí také řada ozbrojených skupin, které se snaží získat kontrolu nad konžským nerostným bohatstvím.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi