Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ebola je zpět. Smrtící virus si v Kongu zřejmě vyžádal tři oběti

Autor: ČTK, Mii - 
12. května 2017
17:50

Virus ebola se vrátil do středoafrického Konga, kde si s největší pravděpodobností vyžádal už tři mrtvé. Laboratorní testy potvrdily přítomnost viru u jedné oběti, oznámila v pátek Světová zdravotnická organizace (WHO).

Lékaři otestovali devět lidí z oblasti Dolní Uele. Vykazovali známky nakažení – s horečkami a krvácením. Poslední epidemie eboly se v Kongu rozšířila v roce 2014 a podle úředních údajů zabila 49 osob.

Světová aliance pro vakcinaci-GAVI v reakci na nejnovější případy nákazy v pátek oznámila, že disponuje 300 tisíci dávkami vakcíny proti ebole, které je schopna dodat v případě epidemie. Vakcína, která je známá pod názvem rVSV-ZEBOV, podle klinických studií zveřejněných v prosinci před nákazou chrání dobře.

Ebola je jednou z nejobávanějších nemocí na světě. Je vysoce nakažlivá a úmrtnost na ni dosahuje až 90 procent. Ojediněle ebolu na člověka přenáší zvířata, například opice či netopýři.

Nejhorší epidemie se rozšířila od začátku prosince 2013 v západní Africe. Ebole za více než dva roky podlehlo přes 11 300 lidí z více než 29 tisíc nakažených, což bylo nejvíce v historii této nákazy.

Takhle to vypadá v laboratoři, kde ebolu zkoumají:

Video  Supermoderní laboratoř na Bulovce  - Jan Jedlička, Kristýna Beránková
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi