„A víš, že v druhém Kongu žije Mireček z Básníků?“ Tak zněla věta, která zažehla touhu Kutilové jej vypátrat. To vše v době, kdy novinářka pracovala v Demokratické republice Kongo. 

„Problém byl ale v tom, že nikdo nevěděl, kde Mireček žije. Nakonec jsem narazila na člověka, který byl Konžan a studoval také v bývalém Československu. Ten říkal, že zná jiného člověka, který zná ještě jednoho člověka, který tutově ví, kde Mireček je,“ popsala neuvěřitelnou souhru náhod.

Dozvěděla se, že Mireček žije v Pointe-Noire na břehu Atlantiku, ale vůbec nevěděla, kde přesně ho hledat. „Ve městě jsme měli kontakt na jiného Mirečka. Všem bývalým studentům z Československa se tam tak totiž říká. Tenhle se jmenoval Tisther Nkaya a je sládkem v místním pivovaru. Tam jsme si dali pivo nalačno. To nás trochu opilo. A pak nás vzal za Mirečkem do té jeho televize,“ popsala Markéta Blesku.

Když ho pak konečně spatřila, seděl prý u stolu a popíjel whisky. „Vůbec se nechtěl bavit. Byl velice uzavřený. Ale když jsme si k němu sedli a dal si druhého panáka, tak už se rozpovídal,“ zavzpomínala.

Návštěva se nakonec protáhla na tři dny. „Vzal nás do televize, pozval k sobě na večeři, představil rodinu. Dokonce s námi objel příbuzenstvo a vzal nás s manželkou na pařbu do klubu. Bylo na něm vidět, že je rád, že se po dlouhé době potkal s někým z Česka, a moc rád si zavzpomínal na staré časy. Byl to nezapomenutelný zážitek,“ prozradila Kutilová.

Fotogalerie
11 fotografií