Pamatujete si Mirečka z filmů Dušana Kleina Jak básníci přicházejí o iluze (1984) a Jak básníkům chutná život (1987)? Joseph Dielle v roli zahraničního medika si tehdy získal srdce Čechů svou roztomilou češtinou, širokým úsměvem a touhou po ženské náruči (třeba Vendulky Utěšitelky). Jenže teď nikdo neví, kde je mu konec…

Poslední z Čechů, kdo s ním prokazatelně mluvil, byla investigativní novinářka Markéta Kutilová. Žena, která v současnosti přináší zpravodajství z válkou pustošené Sýrie. Markétě se podařilo "Mirečka" najít. Přivítal ji širokým úsměvem, v dokonale padnoucím obleku a s pečlivě uvázanou kravatou.

Díky zvídavé novinářce tak víme, že se Joseph ve své vlasti vypracoval ve slušného boháče. Od 90. let prý dělal režiséra v konžské televizi a vydělával prý 10 000 dolarů měsíčně, což je zhruba 250 000 korun. Později se vypracoval dokonce na ředitele televizního impéria DVS Plus!

„Nejsem majitel, ale byl to můj nápad,“ říkal tehdy Mireček, jehož všichni kolem oslovovali šéfe nebo o něm mluvili jako o patronovi. Jenže Josephův osud zdaleka není tak pohádkový. Občanská válka v Kongu ho totiž nejprve připravila téměř o všechno a kromě několika fotek mu po rabování v jeho domě nezůstala ani žádná památka na Česko.

Fotogalerie
8 fotografií