Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nová technologie chce sáhnout lidem do mozků, počítače pak ovládneme myšlenkou

Autor: nka - 
28. března 2017
21:53

Americký miliardář a vynálezce Elon Musk přišel s novým projektem. Hodlá vyvíjet technologii, která propojí lidský mozek s počítačem a v budoucnu umožní lidem komunikovat se stroji pomocí myšlenek.

Musk podle deníku The Wall Street Journal založil společnost Neuralink, která se bude zabývat lékařským výzkumem. V rámci Neuralinku vyvíjí technologii, která pomocí elektrod v mozku lidem umožní stahovat nebo nahrávat informace z nebo do počítače přímo, bez použití dalšího technického vybavení.

Nový vynález by také lidem měl umožnit dosáhnout lepší paměti a zefektivnit jejich myšlení. Výsledky výzkumu by ale mohly také přinést úlevu například pro nemocné depresí nebo epilepsií.

Podívejte se na test Muskova vysokorychlostního systému Hyperloop:
Video  Cestování budoucnosti realitou? Hyperloop zrychlil z nuly na 160 km/hod za 1,1 vteřiny.  - Reuters
Video se připravuje ...

Společnost Tesla, jejímž šéfem Musk je, informaci odmítla komentovat. Sám podnikatel ale minulý měsíc v Dubaji mluvil o tom, že lidstvo se musí naučit komunikovat s počítači přímo, jinak se vystavuje riziku, že jej umělá inteligence brzy převálcuje.

„Myslím, že časem budeme svědky bližšího splynutí biologické a digitální inteligence,“ prohlásil před publikem při příležitosti světového vládního summitu.

Elon Musk je jihoafrický miliardář, investor a vizionář. Založil mimo jiné společnost Space X, která chce v budoucnu vozit turisty do vesmíru. Plánuje také snížit riziko vyhynutí lidstva tím, že osídlí Mars.

Dalším jeho projektem je vysokorychlostní transportní systém Hyperloop, který má cestující přepravovat rychlostí kolem 1000 kilometrů v hodině.

Zobrazit celou diskusi