Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zastrašování a nebezpečná práce? Teslu kvůli zaměstnancům vyšetřují úřady

Autor: bru/ČTK - 
1. září 2017
10:23

Americká Národní rada pro pracovní vztahy (NLRB) podala stížnost na výrobce elektromobilů Tesla kvůli obviněním z porušování práv zaměstnanců. Automobilka však tato obvinění označuje za neopodstatněná.

Podle stížnosti NLRB porušuje Tesla práva zaměstnanců tím, že po nich požaduje podpis důvěrné dohody, která jim brání veřejně mluvit o podmínkách a bezpečnosti práce. Úřad rovněž vyšetřoval obvinění ze zastrašování zaměstnanců, píše agentura Reuters.

Podle serveru deníku USA Today někteří zaměstnanci automobilky tvrdí, že jsou nuceni pracovat dlouhou dobu za nízkou mzdu a v nebezpečných pracovních podmínkách.

Stížnost NLBR by spolu s rostoucím neklidem mezi zaměstnanci podle listu The Wall Street Journal mohla automobilce způsobit problémy v době, kdy zahajuje výrobu nového elektromobilu Model 3. Ten má díky nízké ceně oslovit širší spektrum spotřebitelů.

Generální ředitel Elon Musk v létě uvedl, že firma má již 500 000 rezervací na Model 3, a chce co nejrychleji navýšit výrobu. Základní cena elektromobilu Model 3 byla stanovena na 35 000 dolarů (zhruba 860 000 Kč). Tesla již vyrábí dva modely s elektrickým pohonem, a to sedan Model S a sportovně-užitkový vůz Model X, které jsou ale výrazně dražší.

Zobrazit celou diskusi