Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nizozemský premiér hasí horké hlavy. Chce urovnat diplomatickou roztržku s Tureckem

Autor: mah, ČTK - 
12. března 2017
11:50

Turci hrozí Nizozemsku tvrdými kroky. Ty mají představovat odvetu za víkendové vyhoštění dvou tureckých ministrů. V neděli vystoupil nizozemský premiér Mark Rutte a prohlásil, že udělá vše pro to, aby zabránil další eskalaci sporu. Dodal ale, že „se Nizozemsko nenechá vydírat“.

Oba členové turecké vlády chtěli agitovat mezi tureckou menšinou před kontroverzním referendem o turecké ústavní novele, která má posílit pravomoci hlavy státu. Nizozemsko i další západní státy se přitom stavějí zdrženlivě či přímo odmítavě ke snahám tureckých politiků získat podporu turecké disapory pro změnu ústavy.

Před tureckým konzulátem v Rotterdamu dnes ráno policie na koních a za pomoci psů a vodních děl rozháněla dav asi 2000 stoupenců tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana; demonstranti na policisty házeli kamení a zápalné lahve.

Rutte, který před středečními parlamentními volbami v průzkumech těsně zápolí o vedení s protiislámským politikem Geertem Wildersem, řekl, že nizozemské úřady postupovaly správně, když zabránily tureckým mítinkům, protože představují ohrožení veřejného pořádku.

Ve zhruba sedmnáctimilionovém Nizozemsku podle agentury Reuters žije asi půl milionu přistěhovalců z Turecka a jejich potomků. Většina má dvojí občanství, a tak může hlasovat v obou zemích.

Takto o Turecku v létě mluvil premiér Bohuslav Sobotka:

Video  Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) o Turecku  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi