Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vlivní poslanci chtějí dát prošetřit únik informací z kauzy Trumpova exporadce

Autor: ČTK, deb - 
16. února 2017
15:25

Úřad federálního generálního inspektora by měl prošetřit úniky informací z vyšetřování kauzy bývalého bezpečnostního poradce Bílého domu Michaela Flynna. Požádali o to dva vysoce postavení američtí republikánští poslanci, oznámila ve čtvrtek televize CNN. Flynn byl ze své funkce počátkem týdne odvolán kvůli nejasným kontaktům s ruským velvyslanectvím během prezidentské kampaně. 

O vyšetřování požádal Jason Chaffetz, šéf výboru Sněmovny reprezentantů pro dohled nad exekutivou, a předseda právního výboru sněmovny Bob Goodlatte. „Máme vážné podezření o nedostatečné ochraně utajovaných informací,“ uvádí se v písemné výzvě poslanců. „Žádáme, aby úřad (generálního inspektora) zahájil okamžité vyšetřování, zda se s utajovanými informacemi zacházelo neodpovědně,“ stojí v dopisu.

Detailní informace, které se staly podkladem četných spekulací, publikovala o Flynnově kauze prakticky všechna americká celostátní média, zejména listy The New York Times a The Washington Post. Za skandální označil ve středu tyto úniky prezident Donald Trump.

Ve čtvrtek se Trump na Twitteru k únikům informací vyjádřil dvakrát. „Úniky a dokonce nezákonné úniky tajných informací jsou ve Washingtonu po léta velký problém. Pokleslé The New York Times se musejí omluvit!“ napsal prezident.

V dalším tweetu uvedl: „Pozornost se nakonec soustřeďuje na uličnické donašeče. Musejí být dopadeni!“ 

Roger Stone, bývalý poradce Trumpova volebního štábu, ve čtvrtek televizi NBC řekl, že z Bílého domu prosakují informace proto, že někteří lidé, které Trump najal, nejsou loajální.

Úřad prezidenta je rozdělen na „osoby oddané Trumpovi a na ty, kdo jsou loajální Republikánskému národnímu výboru (RNC),“ řekl Stone s odkazem na vrcholný orgán Republikánské strany. Odpovědi na dotaz, zda má na mysli bývalého šéfa RNC Reince Priebuse, nynějšího personálního šéfa Bílého domu, se Stone vyhnul.

List The Wall Street Journal ve čtvrtek napsal, že někteří pracovníci amerických tajných služeb se snaží utajit důležité zpravodajské informace před prezidentem Trumpem, který podle nich není důvěryhodný. Jde zejména o způsob, jakým tajní agenti informace získávají. Podle listu je to důkaz o napjatých vztazích mezi zpravodajskou komunitou a americkou výkonnou mocí.

Poslanec Sněmovny reprezentantů Adam Schiff, člen výboru pro kontrolu zpravodajských služeb, listu řekl, že o podobných případech ví. „Hovořil jsem se členy tajných služeb, kteří mají obavy z Bílého domu, z prezidenta. Tyto obavy mají řadu podob. Zpravodajská komunita považuje za svou posvátnou povinnost chránit ty nejcennější informace i osoby, které je získávají,“ řekl Schiff. Podle The Wall Street Journal důvodem ale nikdy nebyla nedostatečná důvěryhodnost hlavy státu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi