Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Miliardáři, vojáci a potomci přistěhovalců. Kdo bude řídit Trumpovu Ameriku?

  • Autor: ČTK,Alexandr Božilov - 
    9. 12. 2016
    11:35

    Budoucí americký prezident Donald Trump už ohlásil jména nominovaných na většinu klíčových postů ve své administrativě. Kdo bude svéráznému miliardáři pomáhat budovat „Skvělou Ameriku“? Přinášíme Vám přehled Trumpových lidí a jejich stručné představení.

  • 1.Ben Carson (65): ministr bytové výstavby a rozvoje měst

    Bývalý Trumpův soupeř z primárek a někdejší neurochirurg je považován za reprezentanta konzervativních, křesťansky orientovaných republikánů. Ještě nedávno prohlásil, že se k obsazení vládního postu necítí dostatečně kompetentní. Zatím první černoch v Trumpově vládě.

    Ben Carson Ben Carson | Reuters, ČTK, scom

  • 2.Betsy DeVosová (58): ministryně školství

    Miliardářka a bývalá šéfka republikánů v Michiganu je známou stoupenkyní privatizace vzdělávání. Silně se zasazovala o rozšíření programu poukázek umožňujícím rodičům poslat své potomky studovat na soukromé či církevní školy, což odpovídá Trumpovým slibům. Přispěla na kampaň Trumpových soupeřů v boji o republikánskou nominaci a Trumpa svého času označila za „vetřelce“, který „nereprezentuje Republikánskou stranu“.

    Betsy DeVosová Betsy DeVosová | ČTK

  • 3.Nikky Haleyová (44): stálá představitelka USA v OSN

    Jihokarolínská guvernérka Haleyová se během volební kampaně stavěla ostře proti Trumpovi a v primárkách podporovala jeho protikandidáty Marka Rubia a Teda Cruze. Je dcerou indických přistěhovalců.

    Nikky Haleyová, stálá představitelka USA v OSN Nikky Haleyová, stálá představitelka USA v OSN | Facebook/Nikky Haley

  • 4.Michael Flynn (57): poradce pro otázky národní bezpečnosti

    Od roku 1981 sloužil v armádě a v letech 2012 až 2014 byl šéfem vojenské rozvědky DIA. Je zastáncem bližších vztahů s Ruskem a tvrdšího postupu USA vůči teroristické organizaci Islámský stát (ISIS). Patřil k blízkým poradcům Trumpa v jeho předvolební kampani a byl ostrým kritikem Baracka Obamy.

    Michael Flynn, nový poradce budoucího amerického prezidenta Donalda Trumpa pro otázky národní bezpečnosti Michael Flynn, nový poradce budoucího amerického prezidenta Donalda Trumpa pro otázky národní bezpečnosti | ČTK, EPA, REUTERS

  • 5.Elaine Chaová (63): ministryně dopravy

    Bývalá ministryně práce ve vládě George Bushe mladšího. Narodila se na Tchaj-wanu a stala se první členkou americké vlády asijského původu. Jejím manželem je vůdce republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell.

    Elaine Chaová, ministryně dopravy Elaine Chaová, ministryně dopravy | EPA

  • 6.John Kelly (66): ministr vnitřní bezpečnosti

    Generál námořní pěchoty působil od 70. let v armádě. Účastnil se války v Perském zálivu, působil jako asistent vrchního velitele sil NATO v Evropě a velel americkým jednotkám v západoirácké provincii Anbár. Působil též jako velitel Jižního velitelství amerických ozbrojených sil (se zodpovědností mimo jiné za oblast Guantánama). Kritizoval dosluhujícího prezidenta Obamu ohledně údajně nedostatečné ochrany hranice s Mexikem.

    John Kelly, ministr vnitřní bezpečnosti John Kelly, ministr vnitřní bezpečnosti | ČTK

  • 7.James Mattis (66): ministr obrany

    Generál ve výslužbě Mattis kromě jiného léta velel americkým jednotkám v Afghánistánu a Iráku. V letech 2010 až 2013 byl náčelníkem velitelství ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku (CENTCOM). Bude prvním generálem ve výslužbě, který se stane americkým ministrem obrany od roku 1950.

     

    Muž s přezdívkou Šílený pes nebo Válečnický mnich (je bezdětný a svobodný) vzbudil v minulosti pozornost některými kontroverzními výroky. V roce 2005 například řekl: „Přijdete do Afghánistánu, narazíte na chlapy, kteří pět let mlátili ženy kolem sebe, protože nechodily zahalené. Víte, takoví chlapi stejně nemají odvahu. Takže je zatraceně zábavné je střílet.“

    Genrál James Mattis v akci Genrál James Mattis v akci | ČTK, EPA, REUTERS

  • 8.Linda McMahonová (68): šéfka Agentury pro drobné podniky (SBA)

    Podnikatelka a spoluzakladatelka a bývalá šéfka profesionální wrestlingové společnosti WWE. V minulosti se dvakrát neúspěšně ucházela o post senátorky za stát Connecticut.

    Linda McMahonová, šéfka Agentury pro drobné podniky (SBA) Linda McMahonová, šéfka Agentury pro drobné podniky (SBA) | EPA

  • 9.Steven Mnuchin (53): ministr financí

    Bývalý bankéř investiční bankovní společnosti Goldman Sachs s těsnými vazbami na Wall Street se stal rovněž hollywoodským finančníkem. Investoval do filmů, mezi nimiž byly hity jako Avatar nebo Šílený Max: Zběsilá cesta. Byl finančním šéfem Trumpovy volební kampaně. Agentura Bloomberg upozornila, že Mnuchinova rodina vydělala 3,2 milionu dolarů na obchodech s odsouzeným podvodníkem Bernardem Madoffem. Mnuchin vydělal i na krachu trhu s bydlením v roce 2008.

    Steven Mnuchin, ministr financí Steven Mnuchin, ministr financí | Reuters

  • 10.Mike Pompeo (52): ředitel Ústřední zpravodajské služby (CIA)

    Bývalý voják, absolvent Harvardu a West Pointu, je členem republikánského konzervativního hnutí Tea Party. Od roku 2011 zasedá ve Sněmovně reprezentantů USA za stát Kansas. Proslul jako kritik mezinárodní dohody s Íránem o jeho jaderném programu.

    Mike Pompeo, nový ředitel Ústřední zpravodajské služby (CIA) Mike Pompeo, nový ředitel Ústřední zpravodajské služby (CIA) | ČTK, EPA, REUTERS

  • 11.Tom Price (62): ministr zdravotnictví a sociální péče

    Ortoped a hlasitý kritik zdravotnické reformy dosluhující hlavy státu Baracka Obamy je šéfem rozpočtového výboru Sněmovny reprezentantů. Obamův program chce nahradit změnou legislativy a systémem daňových výhod a spořicích účtů pojištěnce. Vystupuje proti potratům a jeho nominace vzbudila tvrdou kritiku ze strany demokratů.

    Nový americký ministr zdravotnictví Tom Price Nový americký ministr zdravotnictví Tom Price | ČTK, EPA, REUTERS

  • 12.Scott Pruitt (48): šéf Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA)

    Oklahomský ministr spravedlnosti a bývalý člen oklahomského senátu kritizoval kroky administrativy Baracka Obamy v boji proti klimatickým změnám. Je zastáncem zmírnění regulací agentury EPA v oblasti těžby ropy a plynu. Ve funkci oklahomského ministra spravedlnosti vystupoval proti legalizaci marihuany.

    Scott Pruitt, šéf Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) Scott Pruitt, šéf Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) | EPA

  • 13.Andrew Puzder (66): ministr práce

    Další bohatý podnikatel v kabinetu Donalda Trumpa, který od roku 2000 řídí společnost CKE Restaurants, do níž patří několik velkých řetězců restaurací rychlého občerstvení. Puzder je velkým kritikem Obamacare a zvyšování minimální mzdy. Jeho nominace vyvolala ostrý nesouhlas demokratů, kteří tvrdí, že Puzderova minulost je „poznamenána bojem proti pracujícím“. Trump si od úspěšného manažera slibuje, že zajistí větší prosperitu amerických zaměstnanců a že ochrání malé podnikatele před zbytečnými zásahy ze strany státu.

    Andrew Puzder, ministr práce Andrew Puzder, ministr práce | EPA

  • 14.Wilbur Ross (79): ministr obchodu

    Miliardář a uznávaný investor se zaměřoval na podniky v potížích. Pomohl formovat názory Trupova volebního týmu na obchodní politiku, podle kterých dohoda o severoamerické zóně volného obchodu s Kanadou a Mexikem (NAFTA) a vstup Číny do Světové obchodní organizace (WTO) způsobily masivní ztráty pracovních míst v továrnách v USA.

    Wilbur Ross, ministr obchodu Wilbur Ross, ministr obchodu | Reuters

  • 15.Jeff Sessions (69): ministr spravedlnosti

    Vystudovaný právník a alabamský senátor v minulosti zastával post alabamského ministra spravedlnosti. Je považován za jednoho z nejkonzervativnějších senátorů. Server Politico ho před časem označil za ikonu republikánského konzervativního hnutí Tea Party. S Trumpem, kterého v primárkách výrazně podporoval, sdílí názor na stavbu zdi na hranicích s Mexikem, aby se zabránilo migrantům v živelném vstupu do USA. Trump jej při ohlášení svého výběru označil za „právní mozek světové třídy“, který obdivují právní odborníci.

    Jeff Sessions, nový ministr spravedlnosti Jeff Sessions, nový ministr spravedlnosti | ČTK, EPA, REUTERS

Nezmar ( 9. prosince 2016 15:48 )

Mne se to libi. Kdo jiny by mel ridit chod statu, nez ti, kteri uspesne ridi svoje firmy. A tvrzeni, ze Trump je sexista a rasista, se vyvraceji prave obsazenim techto vladnich funkci. Cernoch, 4 zeny a z toho jedna Indka a druha z Thaiwanu, to prece hovori za vsechno. Zda se, ze Trump bude muset tvrde bojovat proti neschopnym lenochum a hlupakum, kteri neustale prekrucuji jeho vyroky, ktere jsou navic vytrzene z kontextu. Stejne tak se zdi na mexicke hranici. Ta tam nebude proto, aby uzavrela Mexicanum vstup do US, ale proto, aby zamezila nebo aspon velmi ztizila ILEGALNI prechod mexickym zlocincum. Mne osobne se zda, ze Trump (ac sam politicky nemotorny) se obklopuje velmi zdatnymi odborniky a to by mohlo byt zarukou uspechu.

Zobrazit celou diskusi