Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Trumpův ministr zdravotnictví asi „zařízne“ Obamovu reformu. Dost ji kritizoval

Autor: ČTK, abo - 
29. listopadu 2016
22:30

Budoucí americký prezident Donald Trump si za ministra zdravotnictví vybral Toma Priceho, který je hlasitým kritikem zdravotnické reformy dosluhující hlavy státu Baracka Obamy. V úterý to v rozhovoru s televizí CNN prohlásil Trumpův mluvčí Jason Miller. Republikán Trump v předvolební kampani slíbil, že po převzetí moci v Bílém domě Obamovu zdravotnickou reformu odvolá.

Pomáhat s uskutečněním tohoto slibu mu bude nejen ortoped Price, ale i Seema Vermaová, kterou si vybral do čela vlivné federální agentury pro zdravotní péči CMS. Agentura působí v rámci ministerstva zdravotnictví, její vedení ale jmenuje přímo prezident.

Budoucnost celé zdravotnické reformy známé jako Obamacare je nejasná. Trump v průběhu kampaně prohlašoval, že ji zcela zruší, po setkání s Obamou, který ho jako vítěze prezidentských voleb pozval do Bílého domu, ale řekl, že některé části reformy zváží ponechat.

Obamacare byla jednou z programových priorit Obamova prvního funkčního období. Zákon k této reformě schválil Kongres navzdory silnému odporu republikánů v roce 2010. Obama její nezbytnost zdůvodňoval snahou zpřístupnit zdravotní péči milionům

Američanů bez zdravotního pojištění a potřebou zmírnit prudký růst nákladů na zdravotnictví. Kritici reformy včetně Trumpa ale tvrdí, že Obamův krok naopak vedl ke zdražení pojistného a k dalším vysokým nákladům.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi