Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Evropští politici se loučí s Obamou. V Berlíně řeší Trumpa i protiruské sankce

Autor: ČTK, Mii - 
18. listopadu 2016
14:45

V Berlíně v pátek odpoledne začalo jednání amerického prezidenta Baracka Obamy, německé kancléřky Angely Merkelové a vrcholných představitelů Francie, Británie, Itálie a Španělska. Jde o poslední evropskou schůzku Obamy ve funkci šéfa Bílého domu. Jednat se má o mezinárodněpolitických otázkách i o Donaldu Trumpovi, který Obamu v lednu v úřadu vystřídá.

Sekání s Obamou by Evropanům mohlo přinést cenné postřehy o dalším směřování Spojených států. Řada evropských politiků je totiž znejistěna nedávným vítězstvím republikánského kandidáta v amerických prezidentských volbách. Obama již s Trumpem jednal.

Merkelová z toho důvodu s Obamou diskutuje mezi čtyřma očima nebo v širším kruhu už od středečního večera. Páteční debata s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem, italským premiérem Matteem Renzim, britskou premiérkou Theresou Mayovou a španělským premiérem Marianem Rajoyem se vedle Trumpa zaměřila i na další otázky. 

Americký prezident a další účastníci setkání se v pátek v Berlíně shodli mimo jiné na nutnosti pokračování spolupráce v rámci NATO. Vyslovili se také pro pokračování protiruských sankcí, dokud Moskva nenaplní minské dohody, a vyzvali Sýrii, Írán a Rusko, aby okamžitě přestaly s útoky na syrské město Halab.

Jak podotýkají německá média, část setkání plánovaného na zhruba dvě hodiny bude pravděpodobně také rozlučkou s odcházejícím americkým prezidentem, který svou poslední oficiální návštěvu Německa i Evropy ukončí v pátek po poledni.

 

safez ( 18. listopadu 2016 15:38 )

Možná se na něho bude vzpomínat v dobrém až se Trump vybarví

Zobrazit celou diskusi