Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Němci přišli o bývalého prezidenta. Herzog zemřel ve věku 82 let

Autor: ČTK, abo - 
10. ledna 2017
10:20

Ve věku 82 let zemřel bývalý německý prezident Roman Herzog. Informovala o tom dnes agentura DPA. Herzog, který stál v čele Německa v letech 1994 až 1999, v té době hrál důležitou úlohu při jednání o česko-německé deklaraci.

Právník Herzog byl prvním prezidentem Německa, který byl zvolen do úřadu po sjednocení východní a západní části země. Před nástupem do nejvyššího úřadu v červenci 1994 stál od roku 1987 v čele Spolkového ústavního soudu.

Ve věku 82 let zemřel bývalý německý prezident Roman Herzog Ve věku 82 let zemřel bývalý německý prezident Roman Herzog | ČTK, EPA, REUTERS

Současný prezident Joachim Gauck dnes v kondolenci manželce zesnulého označil Herzoga za výraznou a odvážnou osobnost. Ocenil také jeho vedení země v prvních letech znovusjednoceného Německa.

Herzog byl od roku 1970 členem a později čelným funkcionářem konzervativní strany CDU. Jako prezident byl ale veřejností i politickými stranami ceněn jako nestranný politik. V pozdější době Herzog ale také neváhal kritizovat Evropskou unii.

Herzogovi na návštěvě u Clintonů Herzogovi na návštěvě u Clintonů | ČTK, EPA, REUTERS

Spolu s prezidentem Václavem Havlem hrál Herzog významnou roli při jednání o česko-německé deklaraci o vzájemných vztazích, která byla uzavřena v roce 1997. Doma to přitom neměl s pozitivním vztahem k ČR vždy snadné. Už při své první oficiální návštěvě ČR v roce 1995 se Herzog vyslovil pro odškodnění českých obětí nacismu, aniž tento krok spojoval se zájmy vysídlených sudetských Němců.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi