Platy i stravování: Východní a západní Němci se liší i 26 let po sjednocení
Mezi Němci z bývalé západní a východní části země nejsou rozdíly jen pokud jde o průměrný příjem nebo politické preference, ale také pokud jde o stravovací návyky. Lidé z někdejšího východního Německa přitom podle německého ministerstva zemědělství jedí o poznání zdravěji. Zpráva o stravování pro rok 2017 také ukázala, že nejraději Němci konzumují maso, těstoviny a zeleninu.
Zprávu, která je výsledkem dotazování zhruba 1000 Němců starších 14 let, dnes v Berlíně představil ministr zemědělství Christian Schmidt. Vyplývá z ní mimo jiné to, že lidé ze západního Německa nejedí tak často zeleninu a ovoce (73 procent z nich tak činí každý den) jako jejich spoluobčané z východní části spolkové republiky (82 procent každý den).
Téměř každý čtvrtý občan (23 procent) ze západu Německa sáhne každý den po sladkostech, zatímco na východě země jen asi každý desátý (11 procent).
Nejdůležitější je chuť
Společné je Němcům to, že pro ně při výběru jídla nejdůležitější roli hraje jeho chuť (99 procent) a to, jestli je zdravé (89 procent). Pro více než polovinu Němců (55 procent) je důležitá také rychlost a jednoduchost přípravy jídla. Oproti loňsku je to nárůst o deset procent.
Nejraději obyvatelé spolkové republiky jedí maso (53 procent), těstoviny (38 procent), zeleninové pokrmy (20 procent), ryby (16 procent), polévky (15 procent), pokrmy z brambor (14 procent) nebo pizzu (13 procent).
Spotřeba masa po velké komunistické revoluci poklesla, ale zato jsme mohli navštěvovat Tuzexy a jen se dívat.