Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V indických vazbách umírají stovky lidí. „Nehody,“ tvrdí úřady

Autor: ČTK, abo - 
19. prosince 2016
13:15

Téměř 600 lidí zemřelo mezi roky 2009 a 2015 v policejní vazbě v Indii. Uvedla to ve své nové zprávě mezinárodní organizace pro lidská práva Human Rights Watch (HRW). Současně upozornila, že v daném období nebyl žádný policista shledán vinným ze smrti některého z podezřelých.

Indická policie připisuje úmrtí lidí držených ve vazbě nemocem, pokusům o útěk, sebevraždám či nehodám. Organizace Human Rights Watch ale tvrdí, že policisté se často neřídí pravidly stanovenými pro zatýkání podezřelých a ve vazbě zadržované podrobují mučení, kterému řada zatčených podlehne. To policisté popírají.

HRW ve zprávě vyzývá indické úřady, aby dohlédly na nápravu situace a aby policisté podílející se na mučení zadržovaných byli stíháni.

Indická vězení nepatří mezi nejkomfortnější zařízení svého druhu. Indická vězení nepatří mezi nejkomfortnější zařízení svého druhu. | Youtube/Journeyman Pictures

Ve 114stránkové zprávě, kterou HRW dnes zveřejnila, organizace s odvoláním na údaje indické vlády uvádí, že jen loni přišlo ve vazbě v Indii o život 97 lidí. Z toho v 67 případech policie neuposlechla nařízení předvést zadrženého do 24 hodin před soudce nebo podezřelí zemřeli během prvních 24 hodin vazby.

Zobrazit celou diskusi