Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Indický pavouk dostal jméno podle Harryho Pottera. Připomíná „Moudrý klobouk“

Pavouk vypadá jako Moudrý klobouk.
Pavouk vypadá jako Moudrý klobouk.  (Autor: reprofoto Javed Ahmed twitter)
Autor: Mii - 
13. prosince 2016
19:57

Indičtí vědci objevili nový druh pavouka, který díky svému atypickému vzhledu dostal doslova kouzelné jméno: Eriovixia gryffindori neboli eriovixia nebelvír. Jedná se tak o zcela prvního živočicha, který dostal jméno podle slavné knižní ságy britské autorky J. K. Rowlingové.

Výzkumníci z Bombaje jméno poprvé oficiálně představili v indickém odborném tisku Indian Journal of Arachnology. Pavouk si přízvisko Nebelvír vysloužil díky svému kuželovitému tvaru a barvě, který připomíná Moudrý klobouk z Bradavické školy čar a kouzel.

„Tento unikátně tvarovaný pavouk nese jméno magického artefaktu, který kdysi patřil Godriku Nebelvíru,“ píše se v tisku. Cílem je upozornit na pavouky obecně, jelikož jsou to podle výzkumníků krásní a často přehlížení tvorové.

Javed Ahmed, jeden z objevitelů nového pavouka, přiznal Times of India, že je velkým fanouškem Harryho Pottera. „Jako malý jsem miloval čtení knížek o Harrym Potterovi. Takže když jsem tohoto malého pavouka spatřil, okamžitě mě napadl Moudrý klobouk,“ řekl.

Ahmed zprávu sdílel i s autorkou celého světa Harryho Pottera J. K Rowlingovou, která je z pavouka nadšená. Je jí ctí, že její knihy lidi inspirují do takové míry, že po nich pojmenovávají živé tvory.

Dokonalé maskování

Eriovixia gryffindori byla objevena v Západním Ghátu, což je pohoří na jihozápadě Indie. Atypický tvar a barva pavouka slouží k maskování před predátory, kdy dokáže téměř dokonale splynout s listím. Pavouk totiž přes den spí, na lov chodí v noci. Měří jen sedm milimetrů.

Exemplář, kterého výzkumníci našli, dostal eutanazii a bude podroben dalšímu zkoumání.

Je to již šestý pavouk, kterého tým Ahmeda a jeho kolegů Rajashree Khalapa a Sumuka Javagala objevil. Ahmed si je proto jistý, že najdou i další zástupce. Zároveň slibuje, že příští pavouk se dost možná bude jmenovat Aragog – po nejslavnějším pavoukovi z celého světa Harryho Pottera. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi