Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mučení, znásilňování a smrt: To jsou syrské věznice, tvrdí OSN

Útok je výsledkem francouzské politiky, řekl Assad.
 (Autor: ČTK)
Autor: bru/ČTK - 
8. února 2016
17:23

Tisíce lidí zahynuly v Sýrii ve věznicích režimu prezidenta Bašára Asada a v zajateckých táborech různých radikálních skupin. Uvedli to dnes zástupci zvláštní vyšetřovací komise pro Sýrii při Radě pro lidská práva Organizace spojených národů. Mučení, znásilňování a další válečné zločiny i zločiny proti lidskosti jsou prý v syrských věznicích a táborech na denním pořádku.

Od března 2011 zadržely bezpečnostní složky Asadova režimu desetitisíce lidí, především muže a hochy starší 15 let. K uvržení do vězení stačí podle komise OSN často jen podezření, že dotyčný sympatizuje s opozicí bojující proti Asadovu režimu. Tisíce lidí po svém zadržení „zmizely“, uvádí komise ve zprávě o osudu vězňů a zajatců v Sýrii.

Radikální islamistické skupiny Islámský stát (IS) a fronta An-Nusra, která je napojená na teroristickou síť Al-Káida, mají podle OSN v Sýrii na svědomí masové vraždy vojáků protistran i dalších zajatců. Zadržené členy nepřátelských skupin prý ale vraždí na základě rozsudků nelegálních soudů i některé umírněné skupiny syrských bojovníků.

„Osoby zodpovědné za tyto zločiny musí být pohnány k odpovědnosti,“ uvedl šéf vyšetřovací komise Paul Pinheiro s tím, že to musí být součástí řešení syrského konfliktu. „Není míru bez spravedlnosti,“ dodala Carla del Ponteová, členka komise a někdejší hlavní žalobkyně Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii.

Kolik zajatců zmizelo navždy? To už se OSN nedozví

Konkrétní počet „zmizelých“ zajatců komise dnes neuvedla. Syrská vláda odborníkům OSN neumožnila vstup do země, vysvětlil absenci konkrétního čísla Pinheiro. Zpráva komise se tak opírá hlavně o výpovědi 621 svědků v Sýrii i mimo ni a o dokumenty.

Mučení, špína, smrt

Bývalí zajatci podle komise líčili kruté podmínky v syrských vězeních, kde lidé často umírají nejen na následky mučení, ale například i kvůli nedostatečné hygieně a nedostupnosti lékařské péče.

V Sýrii zuří občanská válka od jara 2011. Vyžádala si už více než 250.000 obětí. Chaosu v zemi využily k šíření své ideologie islamistické skupiny, včetně organizace Islámský stát či fronty An-Nusra. Do bojů se v září 2014 ze vzduchu zapojila mezinárodní koalice pod vedením USA. Nezávisle na ní pak od loňského září podniká v Sýrii letecké údery také Rusko, které spolupracuje s Asadovou vládou.

Už dříve se objevily snímky, které mají dokazovat zvěrstva Assadova režimu:

andrej1 ( 9. února 2016 17:45 )

 Trochu konkretnich čisel! Jinak jsou to jen propagandistické kecy

rumungro ( 9. února 2016 12:18 )

Na Putina Op nemá,tak používá všechny páky,aby zdiskreditoval Asada.

rumungro ( 9. února 2016 12:16 )

První zprávy.cz cituje New York Times-Sýrie je ostudou Obamy a velkým vítězství Putina.

panbaron ( 9. února 2016 12:00 )

To nejsou veznice to je Nemecko

fotrpjotr ( 9. února 2016 11:56 )

Pokud umíš číst,tak se tady podívej,co dělali američtí zločinci ty ostudo. https://cs.wikipedia.org/wiki/Masakr_v_My_Lai

Zobrazit celou diskusi