Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dceru exprezidenta zavraždil manžel: Mocnou podnikatelku zastřelil v luxusním domě

Barack Obama s bývalým prezidentem Mosambiku  Armandem Emíliem Guebuzou na summitu v roce 2014.
Barack Obama s bývalým prezidentem Mosambiku Armandem Emíliem Guebuzou na summitu v roce 2014.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
16. prosince 2016
11:21

Valentinu Guebuzaovou, šestatřicetiletou vlivnou podnikatelku a dceru bývalého mosambického prezidenta Armanda Guebuzy, zavraždil její vlastní manžel v jejich domě v bohaté čtvrti v mosambickém hlavním městě Maputu. Oznámila to ve čtvrtek místní policie.

Zofino Muiuane byl zatčen poté, co ženu čtyřikrát zasáhl ze střelné zbraně. Podle mosambická policie šlo o případ domácího násilí, motiv vraždy ale vyšetřovatelé stále zjišťují, uvedla stanice BBC na svém webu. Muiuane, působící jako manažer prvního mobilního operátora v zemi, se podle policejního mluvčího k vraždě přiznal. Pár žil poslední dobou v bouřlivých vztazích.

Prezident Guebuza stál v čele Mosambiku v letech 2005 až 2015. V té době se Guebuzaová jako šéfka rodinné investiční firmy – se zájmy sahajícími od bank přes doly, dopravu, média, nemovitosti, rybolov až po telekomunikace – vypracovala v jednu z nejbohatších podnikatelek v zemi. Časopis Forbes ji v roce 2013 zařadil mezi 20 nejvlivnějších žen v Africe. Honosné svatby se předloni zúčastnili i vůdci okolních zemí. Byla také členkou ústředního výboru vládní strany Frelimo.

Vražda podle zpravodaje BBC šokovala hodně lidí. O domácím násilí v bohatých a politicky vlivných rodinách se v Maputu slyší málokdy.

Země na pobřeží Indického oceánu patří mezi nejchudší na světě. Rozvrátila ji mimo jiné dlouhá občanská válka mezi stranami Frelimo a Renamo v letech 1975 až 1992.

Zobrazit celou diskusi