Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ohnivé peklo na železnici: Nejméně 31 mrtvých po srážce vlaků v Íránu

Autor: ČTK, abo - 
25. listopadu 2016
12:30

Srážka dvou vlaků na severu Íránu z pátečního rána si vyžádala nejméně 36 lidských životů a kolem stovky zraněných. Informovala o tom státní íránská televize. Počet obětí zřejmě není konečný.

Dva osobní vlaky se srazily na nádraží v provincii Semnán asi 250 kilometrů východně od Teheránu. Jedoucí vlak narazil do druhé stojící soupravy.

 

Guvernér oblasti uvedl, že odstavený vlak nestál v době srážky v prostoru stanice, ale nacházel se přímo na hlavní koleji.

Následky srážky vlaků v Íránu Následky srážky vlaků v Íránu | EPA

Čtyři z obětí jsou podle íránské televize zaměstnanci železnice, kteří na místě nehody zrovna pracovali. Jestli to má nějakou spojitost s tragédií, je nyní předmětem vyšetřování.

 

V důsledku srážky vykolejily čtyři vagony a další dva zachvátil požár. Jeden ze záchranářů podle deníku Teheran Times uvedl, že plameny mnoho těl úplně spálily a identifikace je téměř nemožná. Dodal, že počet obětí pravděpodobně poroste.

Přibližně 80 zraněných bylo převezeno do okolních nemocnic, dalších 20 bylo ošetřeno na míste.

 

 

 

V Íránu zemře každoročně v důsledku dopravních nehod přibližně 17 tisíc lidí. Většinu jich má na svědomí silniční doprava. Po neudržovaných silnicích totiž jezdí technicky naprosto nevyhovující vozidla a řidiči často nerespektují ani základní dopravní značení.

Také železnice jsou ve velice špatném stavu. Důvodem jsou mezinárodní sankce, kterým Írán mnoho let čelil kvůli svému jadernému programu, a které byly zrušeny letos v lednu.

 

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi