Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Paranoidní šéf ISIS: Žije pod zemí a nesvléká neprůstřelnou vestu

Autor: so, bop - 
18. listopadu 2016
18:16

Kdysi obávaný a nelítostný bojovník, dnes nervově labilní troska. Neupravený, zarostlý a zanedbaný šéf Islámského státu Abú Bakr al-Bagdádí (45) se z děsivého muže stal mužem vyděšeným. Spí v podzemním krytu, v každém vidí potenciálního zrádce a kvůli neustálým obavám ze spojeneckých vojáků sundavá neprůstřelnou vestu jen zřídka.

Pod iráckým Mosulem se kdysi neohrožený muž dnes ukrývá pod zemí tak trochu jako krysa. Svým vojákům však stále vydává rozkazy a nutí je bojovat až do úplného konce. Tyto zprávy o Bagdádím se podařilo zjistit agentovi v přestrojení, který se zabydlel mezi jednotkami Islámského státu a pravidelně posílá informace irácké a pešmerské armádě. Údajně má jít o bývalého člena al-Káidy, který přešel ke spojeneckým vojskům a nyní pracuje pro kurdskou rozvědku.

S režimem se podle všeho hroutí i sám Bagdádí. Podle zpráv informátora se stal extrémně paranoidním, každý je pro něj zrádce a neustále nařizuje popravy - jeho nejbližších druhů nevyjímaje. Když už někdy odloží neprůstřelnou vestu, rychle ji nahradí vestou sebevražednou, neustále ve strachu, aby nepadl do rukou nepřátel živý.

Kolem sebe si také stále udržuje síť malých dětí, které naučil špehovat a donášet, a od kterých takhle získává »zaručené« informace o tom, kdo z jeho vedení ho právě zradil.

Abú Bakr al-Bagdádí se narodil v Iráku a původně se jmenoval Ibrahim Awwád Ibrahim Alí al-Badrí. Byl vůdcem irácké odnože al-Káidy, později založil Islámský stát.

Zobrazit celou diskusi